Tío Diego to prawdziwy klasyk wśród sherry amontillado z Jerez de la Frontera. Jest winem single vineyard wytwarzanym w winiarni Valdespino. Winogrona zbierane są ze słynnej winnicy Macharnudo Alto. Dojrzewało metodą criaderas y solera przez conajmniej 16 lat - 8 lat dojrzewania pod kożuchem z drożdży (beztlenowego) i 8 lat z dostępem tlenu.
Tío Diego Amontillado
Kolor: Ciemno bursztynowa barwa, klarowne, z jasno bursztynowymi brzegami.
Nos: Średnio intensywny, głęboki, mineralny. Pachnie suszonymi owocami, prażonymi migdałam i orzechami. z wyczuwalnymi nutami karmelu i soli.
Usta: Jedwabiste, zrównoważone, bardzo wytrawne. Długie, na końcu z zaznaczoną drożdżową nutą i kwasowością.
Tío Diego to jedno z najlepszych sherry amontillado jeśli chodzi o stosunek jakości wina do jego ceny. Wyśmienite jako aperitif, pobudza kubki smakowe do mniejszego lub większego "co nieco". Sprawdzi się przede wszystkim z solonymi migdałami, mięsami z rusztu, dojrzałymi szynkami oraz lekko dojrzałymi serami.
Cena wina w Polsce (Festus) - 109 zł
Degustacja wina: 03/2016