Wina z Andaluzji

Andaluzja większości kojarzy się z jej pełnymi temperamentu mieszkańcami. Andaluzyjczycy to ludzie otwarci, spontaniczni, marzycielscy, przywiązani do swojej tradycji. Co wpływa na ich osobowość? Duża ilość promieni słońca, którą się mogą cieszyć w ciągu całego roku. A może bliskość morza i bezkresnego oceanu?

Wyjątkowym charakterem pochwalić mogą się również andaluzyjskie wina. Sama Andaluzja jest bardzo rozległym geograficznie regionem, dlatego ich różnorodność jest znacząca. Niczym nie różni się natomiast zamiłowanie wszystkich Andaluzyjczyków do nocnych spacerów po barach, w których jako dodatek do wyśmienitych tapas obowiązkowa jest una copita czyli kieliszek andaluzyjskiego wina sherry lub manzanilla...
 

Wina z Andaluzji

Winiarnia Bodegas Valdespino słynie z wytwarzania najlepszych win sherry z apelacji D.O. Jerez

Bodegas Valdespino

Sherry z etykietą Valdespino należą do najlepszych win w swoim gatunku. Naszym przewodnikiem w drodze do zrozumienia sherry był Eduardo Ojeda, winemaker Grupo Estevez, grupy emblematycznych winiarni z apelacji DO Jerez-Xérès-Sherry i Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda...

Bodegas Málaga Virgen

Popularne słodkie, gęste i ciężkie wina malaga z południa Andaluzji okres światowej popularności mają już za sobą. Czy możliwy jest ich renesans? Staraliśmy się tego dociec zwiedzając winiarnię Bodegas Málaga Virgen, największego producenta z historycznego regionu winiarskiego...

Wino hiszpańskie manzanilla z Sanlucar de Barrameda

Wino Manzanilla

Dla wielu wino o nazwie manzanilla to po prostu zwyczajne sherry fino wytwarzane w okolicach leżącego nad samym Atlantykiem miasteczka Sanlúcar de Barrameda. Znajdą się również tacy, którzy dostrzegą między obydwoma winami istotne różnice. Prawda leży gdzieś po środku...

O winach z Andaluzji...

Andaluzję uważa się za kolebkę hiszpańskiego winiarstwa. Zapoczątkowana przez Fenicjan tradycja i rozwijające się przez kolejne wieki rzemiosło doprowadziło do ukształtowania się na przełomie XVI i XVII wieku rodzaju tzw. "starych win" (vinos antiguos). Miejscowe uprawy były szanowane i dbale pielęgnowane nawet przez stroniących od alkoholu muzułmanów, którzy panowali tutaj niepodzielnie począwszy od VIII do połowy XIII wieku. Oprócz mocno słodkiego smaku i sporej "mocy", wina z Andaluzji posiadały jedną szczególnie ważną zaletę. Nadawały się do długiego transportu morskiego bez utraty swojej jakości. To właśnie wina będące przodkami andaluzyjskich "antiguos" docierały jako pierwsze na lądy obu Ameryk wraz z pierwszymi konkwistadorami. 

Większość winnic na terytorium Andaluzji posiada nasłonecznienie przekraczające 3.000 godzin w ciągu roku. Dla porównania spora część plantacji winorośli znajdujących się w północnej części Hiszpanii może cieszyć się zaledwie dwoma tysiącami słonecznych godzin. Mając na uwadze intensywność słońca świecącego w tym regionie oczywistym jest, że otrzymanie produktu zbliżonego do popularnych "riojas" mija się całkowicie z celem. Tak więc wina andaluzyjskie mają swój własny, niepowtarzalny styl, którego próżno szukać gdziekolwiek indziej na świecie. To doskonałe wręcz połączenie wina i drewna. Zwykle posiadają bardzo złożony bukiet zaskakując przy tym niekiedy swoją wyrazistością, a czasem wręcz przeciwnie - delikatnością.

Niewątpliwym atutem jest położenie andaluzyjskich winnic. Niektóre, oddalone kilka kilometrów od morza znajdują się na wysokości 800 m n.p.m. W ten sposób grona mogą korzystać z gorących dni, ale też chłodnych nocy. Sprawia to, że otwierając niejedną andaluzyjską flaszę możemy być zaskoczeni zarówno świeżością jak i dojrzałością trunku. Wyrób wina w Andaluzji to bardziej złożona sprawa, szczególnie jeśli tyczy się to win z apelacji Jerez oraz Montilla-Moriles.

POZNAJ APELACJE WIN Z ANDALUZJI:

Wina hiszpańskie z apelacji D.O. Jerez-Xérès-Sherry i D.O. Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda

Apelacje wina DO Malaga i DO Sierras de Malaga w Hiszpanii

Wina hiszpańskie z D.O. Montilla-Moriles