Wino Sherry i Manzanilla

Obydwie apelacje kojarzone z winem sherry położone są w regionie nazywanym Marco de Jerez. Zajmuje on w głównej mierze prowincję Cádiz i skrawek prowincji Sevilla. Jego stolicą winiarską jest Jerez de la Frontera, aczkolwiek niemniej ważne są dwa inne ośrodki ze znakomitymi bodegami: San Lucar de Barrameda i El Puerto de Santa Maria.

Wyjątkowość win z dzisiejszej apelacji D.O. Jerez dostrzeżono już dawno temu czego rezultatem było przyznanie statutu "denominación de origen" w 1933 roku. Pozostała część terytorium regionu to rozległe, nizinne plantacje szczepu winorośli palomino, które stanowią tam około 95% wszystkich uprawianych winiarskich odmian. Pozostałe 5% to Pedro Ximenez oraz moscatel.

Niezwykle ważna jest struktura gruntu pod uprawę tych winorośli. Podłoże to nazywa się tutaj albariza. Ma bardzo jasny kolor, który w słońcu wydaje się być niemalże bielą. Ta wapienno-kredowa gleba jest wyjątkowo bogata w krzem, węglan wapnia i glinę. Charakterystyczną cechą albariza jest to, że w trakcie występujących w tej części Andaluzji nielicznych, aczkolwiek bardzo intensywnych opadów deszczu (około 70 dni w roku, głównie listopad i grudzień), wsiąkająca na kilka metrów w głąb gruntu woda pozostaje w nim na bardzo długi czas. Bez tych właściwości nie byłoby mowy o żadnej uprawie winorośli. Pozostałą część podłoży pod ich uprawę nazywa się barros. Są to mocno piaszczyste i posiadające ciemny kolor gleby. Wina produkowane są na bazie fermentacji gron odmiany moscatel i stanowią mało atrakcyjny dodatek do oferty winnic z apelacji D.O. Jerez-Xérès-Sherry.

Najbardziej znane rodzaje win z Jerez to:
 
Fino - bardzo aromatyczne, wytrawne, o jasno złocistym kolorze, jego wyrazisty smak i aromat nadawany jest na późnym etapie starzenia zwanym "soleras y criaderas", do produkcji używa się gron odmiany palomino, rzadziej Pedro Ximenez, wyśmienicie smakują schłodzone do 7°C w połączeniu z owocami morza.

Oloroso - bardzo mocne osiągające nawet 20% alkoholu, wyraźny orzechowy aromat, kolor bursztynowo złocisty, starzone również systemem "soleras y criaderas", ciekawostką jest powstający na jednym z jego etapów kożuch pleśni zwany "la flor" separujący wino od dlaszego utleniania, produkowany z gron odmiany palomino, najlepiej podawać lekko schłodzone do temperatury 13°C.

Manzanilla - wytwarzane wyłącznie w bodegach położonych w aglomeracji Sanlucar de Barrameda, wytrawne, najłagodniejsze wśród "win z Jerez", blado złotawy kolor, lekko kwaskowate, idealne na upalne dni, należy podawać mocno schłodzone do temperatury ok. 7°C, w Hiszpanii towarzyszy najczęściej jedzeniu przekąsek np. szynki serrano.

Amontillado - można je sklasyfikować jako wino pośrednie między fino i oloroso, zawartość alkoholu pomiędzy 16% i 22%, w bukiecie najczęściej wyczuwalna nuta migdałowa, wyśmienite do spożywania w towarzystwie potraw mięsnych a także lekko i mocno dojrzałych serów, podawane w temperaturze 13°C.

Pedro Ximenez - wytwarzane z gron szczepu o tej samej nazwie, kolor mahoniowy, bukiet przeważnie z wyraźną nutą rodzynkową, wyjątkowo słodkie, ze względu na tą właściwość bywa, że Hiszpanie używają go jako polewę do lodów i ciast, jego odrobinę mniej słodka wariacja nosi nazwę "cream".

Inne, nieco mniej popularne tutaj odmiany win jak moscatel, palo cortado czy pale cream. Palo cortado to z kolei największa gratka dla koneserów win z Jerez.

Najważniejsi producenci win z D.O. Jerez-Xérès-Sherry i D.O. Manzanilla-Sanlúcar: Valdespino (Grupo Estévez), Emilio Lustau, Rey Fernando de Castilla, González Byass, Osborne, Gutiérrez Colosía, Equipo Navazos

Polecane wina z D.O. Jerez-Xérès-Sherry i D.O. Manzanilla-Sanlúcar: Moscatel Toneles Viejísimo (Valdespino), Palo Cortado Cardenal VORS (Valdespino), Amontillado Coliseo VORS (Valdespino), Palo Cortado Península (Lustau), Antique (Rey Fernando de Castilla), La Bota (Equipo Navazos), Manzanilla Papirusa (Lustau)

Nazwa apelacji (rok zatwierdzenia): D.O. Jerez-Xérès-Sherry i D.O. Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda (1933)
Apelacje wina hiszpańskiego z Andaluzji: DO Jerez-Xérès-Sherry i DO Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda
Powierzchnia winnic: 10.000 ha (2014 r)
Położenie winnic (wysokość stanowisk): 20-100 metrów n.p.m.
Dominujące rodzaje gleb: albariza (jasne, wapienno-kredowe) i barros (ciemne, piaszczyste)
Odmiany winorośli (tylko białe): palomino, Pedro Ximénez, moscatel
Przeważający klimat: śródziemnomorski (gorący) z wpływem atlantyckiego
Roczna ilość opadów: 650 mm
Położenie w Hiszpanii (regiony autonomiczne): Andalucía (Andaluzja), Prowincje Cádiz i Sevilla (Kadyks, Sewilla)