Wino Condado de Huelva

Region winiarski Condado de Huelva położony jest na lekko pofałdowanych równinach prowincji Huelva. Gleby apelacji charakteryzują się dużym udziałem podłoży wapiennych. Produkowane tam wina nazywa się potocznie "vinos del descubrimiento", ponieważ jest udokumentowany ich transport w 1502 roku z Sewilli do odkrytej przez Kolumba Ameryki.

Gleby na terenie winnic w apelacji są głównie piaszczyste, posiadają dużą zawartość wapienia. W odróżnieniu od dominujących w D.O. Jerez-Xérès-Sherry albarizas, zamiast jasnoszarego mają lekko ceglany kolor. Leżą nad samym oceanem, na rozległych równinach począwszy od dolnego biegu Gwadalkiwiru po ujście rzeki Río Tinto. Duża ich część znajduje się na terytorium parku narodowego Doñana. Stanowiska (to w Hiszpanii prawdziwa rzadkość) położone są tuż nad poziomem morza.

Głównym szczepem używanym do produkcji win w regionie Condado de Huelva jest biała odmiana winorośli zalema, której uprawy stanowią aż 85% wszystkich nasadzeń. Pozostałe, rzadziej stosowane to palomino, moscatel, listán, garrido fino i Pedro Ximenez. Winnice znajdujące się na terenach apelacji stanowią bezpośrednie otoczenie miejscowości:  Almonte, Beas, Bollullos Par del Condado, Bonares, Chucena, Gibraleón, Hinojos, La Palma del Condado, Lucena del Puerto, Manzanilla, Moguer, Niebla, Palos de la Frontera, Rociana del Condado, San Juan del Puerto, Trigueros, Villalba del Alcor i Villarrasa. Jednakże dalszy proces winifikacji może odbywać się jedynie w niektórych z nich.

Podstawowe rodzaje win z apelacji D.O. Condado de Huelva to:

Condado de Huelva - wina białe, dojrzewające przez jeden rok, zawartość alkoholu 11-13%, bukiety z wyraźną nutą owocową.
Condado de Huelva Joven - młode białe wina koloru blado złotego, podczas całego procesu fermentacji pilnuje się, żeby temperatura w piwnicach nie przekraczała 20°C, owocowy smak i aromat, zawartość alkoholu 10-14%
Condado Pálido - wzmacniane poprzez dodanie spirytusu winnego w systemie "criaderas y soleras" wina typu "generoso" dojrzewające w dębinie przez okres minimum 2 lat, kolor żółtawy, wytrawne i lekko kwaśnawe, zawartość alkoholu 15-17%
Condado Viejo - wyraziste, aksamitne wino koloru bursztynowego, starzone z dodatkowym etapem dojrzewania w beczkach z dębu amerykańskiego, wytrawne, mocno aromatyczne, 15-23% alkoholu
Generoso de Licor - dojrzewające przez minimum 2 lata, sprzedawane w różnych odmianach np. "Cream", "Pale Cream", "Pale Dry", "Medium", zawartość alkoholu powyżej 17%

Nazwa apelacji (rok zatwierdzenia): D.O. Condado de Huelva (1963)
Wina hiszpańskie z apelacji D.O. Condado de Huelva
Powierzchnia winnic: 3.200 ha (2010 r)
Położenie winnic (wysokość stanowisk): 20 metrów n.p.m. (średnia)
Dominujące rodzaje gleb: piaszczysto-wapienne
Odmiany winorośli (tylko białe): zalema (85% wszystkich), palomino, moscatel, listán de Huelva, garrido fino, Pedro Ximenez
Przeważający klimat: śródziemnomorski i kontynentalny (wyższe stanowiska)
Średnia roczna ilość opadów: 800 mm
Położenie w Hiszpanii (regiony autonomiczne): Andalucía (Andaluzja), Prowincja Huelva