Jedno z najpopularniejszych win typu reserva z apelacji DO Ribera del Duero. Przystępność cenowa i jakość rocznika 2011 prosto ze sławnej bodegi z Peñafiel tłumaczą wszystko. Wino wytwarzane na bazie gron tempranillo z ponad 50-letnich winorośli, dojrzewające przez 1,5 roku w beczkach z dębu francuskiego (2/3) i amerykańskiego (1/3). Kolejne 18 miesięcy przed opuszczeniem winiarni leżakowało w butelkach.
Protos Reserva to nowoczesna Ribera, zbudowana niczym porządny kalifornijski Cab. Nos dojrzały, owocowo-beczkowy, bardzo elegancki. Atakuje podniebienie z mocą i pełnią owocowo-tostowego bukietu. Wszystko to trzyma w ryzach dobra kwasowość. Garbniki są wyraźne ale nieagresywne.
Smaczne i eleganckie wino, które aż prosi się o solidny kawałek pieczonego lub duszonego w gęstym sosie mięsa, deski plasterków dojrzałej szynki lub twardych serów. Otwiera się powoli, wskazana jest około 30-minutowa dekantacja.
Protos Reserva 2011
Kolor: Nieprzejrzysta wiśniowa barwa z purpurowymi refleksami.
Nos: Dojrzałe, lekko konfiturowe aromaty czarnych owoców (śliwka, jeżyna) ładnie przeplatają się z obfitością bardzo czytelnych nut gorzkiej czekolady, przypraw oraz skóry.
Usta: Pełne charakteru, mięsiste i krągłe. W smaku owocowe, podbite nutami napotkanymi wcześniej w aromacie. Bardzo dobra kwasowość utrzymuje w nim energię do samego końca. Wyraźne, dojrzałe taniny nie męczą.
Cena wina w Polsce (Kondrat Wina Wybrane) - 123 zł
Degustacja wina: 03/2017