Cardenal VORS to wino, które pisze historię sherry z Jerez od przeszło 120 lat. Jego pierwszą butelkę wyprodukowano w 1894 roku. Właśnie wówczas pierwsze skrzynki tego zacnego palo cortado wypłynęły do portu w Irlandii, skąd miały trafić na stół pewnego katolickiego kardynała. Ponoć najstarsze botas (beczki), przez które przechodzi w systemie criaderas Cardenal VORS, pochodzą jeszcze z XIX wieku. Oczywiście nas interesuje najbardziej jaki jest dzisiejszy "kardynał". Apetyt wzmaga punktacja tego palo cortado u Roberta Parkera (99/100) i łacińska etymologia skrótu VORS (Vinum Optimum Rare Signatum).
Palo Cortado Cardenal VORS
Kolor: Bursztynowa barwa wpadająca w mahoniową tonację, gęste.
Nos: Aromat intensywny i głęboki. Dominuje zapach suszonych owoców i przypraw (curry, cynamon, goździki) w kompozycji z nutami wanilii, czekolady, cygara oraz morskiej soli.
Usta: Wino o mocarnej budowie, jedwabiste, z dobrą kwasowością, wyraźnie słone. W smaku suszone śliwki, migdały i wanilia. Alkohol (22%) nie wystaje "na milimetr". Finał niemal bez końca, lekko gorzki posmak.
Cardenal VORS to palo cortado pozostające w pamięci na bardzo długo. Wino ze wspaniałą równowagą, zaskakująco świeże. Nieśmiertelne! Wino powinno smakować w towarzystwie solonych migdałów i pieczonych mięs. Tylko po co je rozmieniać na drobne.
Cena wina w Hiszpanii (0,375 l) - ok. 100 €
Degustacja wina: 03/2016