Winogrona do produkcji wina Idus pochodzą z ponad 100-letnich winogradów należących do producenta Celler Vall Llach. Mieszkańcy winiarskiego regionu Priorat nazywają tego typu stanowiska "trossos". To strome stoki z łupkowymi podłożami, na których trudności nastręcza pielęgnacja winorośli, a szczególnie zbiory dojrzałych winogron. Wino Idus de Vall Llach oddaje więc charakterystykę najbardziej "poważnych win z katalońskiej apelacji DOQ Priorat. Jest ono kupażem trzech szczepów: cariñena (80%), garnacha (15%) i merlot (5%). Dojrzewało przez 16 miesięcy w beczkach francuskich (65% w nowych i 35% w drugorocznych). Jego etykieta informuje, że wyprodukowano go zaledwie 3.706 butelek.
Idus de Vall Llach to coś dla tych, którzy lubią wina z DOQ Priorat o typowym dla apelacji charakterze, ale nieco bardziej indywidualistyczne. Jest soczyście owocowe, mineralne, z ujmującym bukietem, delikatnym nerwem, solidną lecz nie przesadzoną budową. Eleganckie i nowoczesne. Do porządnego steka, gulaszu i wędlin o intensywnym smaku i aromacie (wędzonych lub dojrzałych, także z dziczyzny). Wskazana dekantacja (ok. 30 minut).
Idus de Vall Llach 2013
Kolor: Ciemno wiśniowa barwa z fioletowymi refleksami. Łza gęsta, barwiąca brzegi kieliszka.
Nos: Potężny, czysty, dobrze zrównoważony aromat z odrobiną alkoholu. Pachnie czerwonym owocem (likierowa wiśnia) z nutami palonej kawy, wanilii i kamienia.
Usta: Wino z wielkim ciałem, mięsiste i solidnym owocowym ładunkiem. Mocno garbnikowe (taniny dojrzałe), mineralne. Na długim finiszu ujawniają się nuty pochodzące z dębiny (palona kawa, skóra).
Cena wina w Polsce (Klub Wino) - 232 zł
Degustacja wina: 03/2016