Porrera Vi de Vila de Vall Llach 2013

Wino Porrera Vi de Vila de Vall Llach 2013 (DOQ Priorat) Porrera Vi de Vila w zamyśle winiarni Vall Llach ma odzwierciedlać charakter win z apelacji DOQ Priorat, których kręgosłup stanowi szczep cariñena. Uważany on jest w regionie za endemiczny i nazywany przez katalońskich winiarzy samsó. Nie jest to wino odmianowe. Najlepsze wina w DOQ Priorat powstają z winorośli uprawianych na stanowiskach z łupkowymi podłożami. Właśnie z "uprzywilejowanej" w ten sposób winnicy położonej w granicach miejscowości Porrera pochodzą winogrona służące produkcji Porrera Vi de Vila de Vall Llach. To około 100-letni winograd znajdujący się w najchłodniejszej mikrostrefie regionu Priorat.

Porrera Vi de Vila to wino stanowiące kupaż szczepów cariñena (72%) i garnacha (28%). Proces jego wytwarzania nie różni się od stosowanego w przypadku innych win tego producenta. Fermentacja malolaktyczna w 50% odbywa się w zbiornikach ze stali nierdzewnej i w 50% w beczkach z dębu francuskiego.  Pofermentacyjne dojrzewanie wina w nowych, francuskich baryłkach trwa przez 16 miesięcy. Wyprodukowano go 6.800 butelek.

Porrera Vi de Vila to rasowy Priorat. Wino pełne, gęste, garbnikowe i mineralne. Aby czerpać pełną przyjemność z jego picia konieczne jest towarzystwo gastronomii. Najlepiej łączyć z wędlinami (wędzonymi, dziczyzną), twardymi serami, gulaszami oraz czerwonym mięsem z rusztu. Zalecana dekantacja (30-45 minut).

Porrera Vi de Vila de Vall Llach 2013

Kolor:  Bardzo intensywny, nieprzezroczysty kolor mocno dojrzałej wiśni.

Nos:  Aromaty czarnych owoców (jagodowy dżem, śliwkowe powidła) z zaznaczonym akcentem beczkowym (runo leśne, tytoniowy dym) i mineralnym niuansem.

Usta:  Na podniebieniu skoncentrowane i aksamitne. Wyraźnie zaznaczona kwasowość. Duży alkohol prawie do końca przykrywają dojrzałe garbniki. W ustach, szczególnie na długim końcu, czuć nieco więcej nut beczkowych niż w nosie.

Cena wina w Hiszpanii - ok. 45 €

Degustacja wina:  03/2016