Wino otrzymywane z gron zbieranych ze stosunkowo młodych, średnio 30-letnich winorośli tinta de toro (tempranillo) nasadzonych przez producenta Bodegas Fariña. Wytwarzane jest metodą typową dla tzw. vinos de lágrima, czyli poprzez uzyskiwanie moszczu metodą grawitacyjną (bez wyciskania przez prasę soku z winogron). Dojrzewało przez 4 miesiące w nowych beczkach francuskich i amerykańskich.
Gran Colegiata Lágrima to wino wyraźnie wyłamujące się z kanonu, do którego przyzwyczaiła hiszpańska apelacja D.O. Toro. W kieliszku zamiast głębokiego koloru mamy mocno opalizującą, średnio nasyconą wiśniową barwę. W nosie czuć stonowane aromaty owoców z przebijającymi się wyraźnie nutami przypraw. W smaku jest umiarkowanie skoncentrowane, ze średnią strukturą, rześkie. Smaczne, codzienne wino.
W kuchni sprawdzi się jako dodatek do niezbyt mocno przyprawionych czerwonych mięs, wędlin, dojrzałych serów.
Gran Colegiata Lágrima 2014
Kolor: Wiśniowy, średnio intensywny, z fioletowymi refleksami.
Nos: Stonowane aromaty leśnych owoców (dojrzała jeżyna, żurawina) z zaznaczonymi nutami pieprzu, wanilii i lukrecji.
Usta: Bezpośrednie, świeże, z odrobiną materii. Bukiet owocowy z ziołowo-ziemistą głębią. Jak na region Toro niezbyt taniczne, umiarkowanie kwasowe i średnio długie .
Cena wina w Polsce (M&P) - 59 zł
Degustacja wina: 03/2017