Embruix to wino wytwarzane przez winiarnię Celler Vall Llach z gron pochodzących z młodych, maksymalnie kilkunastoletnich winorośli rosnących na łupkowych podłożach. Jest kupażem pięciu różnych szczepów dozwolonych w winach apelacji DOQ Priorat: garnacha, cariñena, merlot, syrah i cabernet sauvignon. Wino poddano fermentacji malolaktycznej zarówno w stalowych kadziach jak i w beczkach. Dojrzewało również przez 14 miesięcy w dwu i trzyletnich baryłkach z dębu francuskiego. W roczniku 2013 wyprodukowano ok. 66.000 butelek wina Embruix.
Embruix de Vall Llach to Priorat w nowoczesnym stylu. Skoncentrowany owoc, nienaganna równowaga oraz świeżość. Sprawdzi się z szerokim wachlarzem wędlin oraz średnio i mocno dojrzałych serów. Przed spożyciem wskazana dekantacja (15-30 min.)
Embruix de Vall Llach 2013
Kolor: Bardzo intensywna, szkarłatna czerwień. Lekko mętne.
Nos: Średnio intensywny aromat owoców (dojrzałe jeżyny i wiśnie) z dyskretnymi nutami cedru i deserowej czekolady.
Usta: Na podniebieniu mięsiste, pełne, soczyste i rześkie. Kwasowość świetnie równoważy spory alkohol (15,5%). Młode garbniki dobrze zintegrowane z całością. Na dużo bardziej subtelnym niż początek, lekko mineralnym finiszu zaznaczają się nuty kakao, lukrecji oraz goździka.
Cena wina w Polsce (Klub Wino) - 120 zł
Degustacja wina: 03/2016