Bruant to w pełni ekologiczna cava uznanego producenta Alta Alella. Jednoszczepowa, wytwarzana metodą szampańską na bazie gron endemicznej katalońskiej odmiany winorośli pansa blanca znanej bardziej jako xarel·lo. W jej produkcji nie używa się siarczynów, jak również nie stosuje szaptalizacji.
Bruant 2015 to wino dalekie od mainstreamu "hiszpańskiego szampana". Zaskakuje nie tyle oryginalnością aromatów co ich subtelnością. Usta tylko tylko ciut bardziej "krzykliwe": odrobinę strukturalne, wytrawne, podążające w rejestrach zapachu. Przyjemny aperitif lub dodatek do lekkich przekąsek.
AA Bruant 2016
Kolor: Bladożółty, błyszczący.
Nos: Zapach bogaty ale bardzo delikatny. Pachnie zielonym jabłkiem i gruszką, które przeplatają się z nutami świeżych migdałów oraz polnych kwiatów.
Usta: Gładkie, lekko kremowe, pieszczące podniebienie drobnymi bąbelkami. Zdecydowanie wytrawne, świeże, gliceryczne, długie.
Cena wina w Hiszpanii - ok. 15 €
Degustacja wina: 09/2017