Wyjątkowym charakterem pochwalić mogą się również andaluzyjskie wina. Sama Andaluzja jest bardzo rozległym geograficznie regionem, dlatego ich różnorodność jest znacząca. Niczym nie różni się natomiast zamiłowanie wszystkich Andaluzyjczyków do nocnych spacerów po barach, w których jako dodatek do wyśmienitych tapas obowiązkowa jest una copita czyli kieliszek andaluzyjskiego wina sherry lub manzanilla...
O winach z Andaluzji...
Andaluzję uważa się za kolebkę hiszpańskiego winiarstwa. Zapoczątkowana przez Fenicjan tradycja i rozwijające się przez kolejne wieki rzemiosło doprowadziło do ukształtowania się na przełomie XVI i XVII wieku rodzaju tzw. "starych win" (vinos antiguos). Miejscowe uprawy były szanowane i dbale pielęgnowane nawet przez stroniących od alkoholu muzułmanów, którzy panowali tutaj niepodzielnie począwszy od VIII do połowy XIII wieku. Oprócz mocno słodkiego smaku i sporej "mocy", wina z Andaluzji posiadały jedną szczególnie ważną zaletę. Nadawały się do długiego transportu morskiego bez utraty swojej jakości. To właśnie wina będące przodkami andaluzyjskich "antiguos" docierały jako pierwsze na lądy obu Ameryk wraz z pierwszymi konkwistadorami.
Większość winnic na terytorium Andaluzji posiada nasłonecznienie przekraczające 3.000 godzin w ciągu roku. Dla porównania spora część plantacji winorośli znajdujących się w północnej części Hiszpanii może cieszyć się zaledwie dwoma tysiącami słonecznych godzin. Mając na uwadze intensywność słońca świecącego w tym regionie oczywistym jest, że otrzymanie produktu zbliżonego do popularnych "riojas" mija się całkowicie z celem. Tak więc wina andaluzyjskie mają swój własny, niepowtarzalny styl, którego próżno szukać gdziekolwiek indziej na świecie. To doskonałe wręcz połączenie wina i drewna. Zwykle posiadają bardzo złożony bukiet zaskakując przy tym niekiedy swoją wyrazistością, a czasem wręcz przeciwnie - delikatnością.
Niewątpliwym atutem jest położenie andaluzyjskich winnic. Niektóre, oddalone kilka kilometrów od morza znajdują się na wysokości 800 m n.p.m. W ten sposób grona mogą korzystać z gorących dni, ale też chłodnych nocy. Sprawia to, że otwierając niejedną andaluzyjską flaszę możemy być zaskoczeni zarówno świeżością jak i dojrzałością trunku. Wyrób wina w Andaluzji to bardziej złożona sprawa, szczególnie jeśli tyczy się to win z apelacji Jerez oraz Montilla-Moriles.