Migdały w cukrze - przepis

Almendras Garrapiñadas to jedne z najbardziej uzależniających słodyczy w Hiszpanii. Być może dlatego Hiszpanie mają zwyczaj zajadać się migdałami w cukrze podczas świąt (np. Bożego Narodzenia) i lokalnych fiest. Sprzedawane są zwykle na odpustach prosto ze stoisk rozstawionych w ciasnych uliczkach.

Migdały w cukrze (almendras garrapiñadas)

Aby je wykonać potrzeba odrobinę wprawy, ale efekt końcowy wart jest każdej pracy. W Hiszpanii można spotkać dwie wersje - migdały przed obtoczeniem w cukrowej skorupce obierane są ze skórki lub nie, oba warianty są fantastyczne.

Przepis na migdały w cukrze

Składniki: 
  • 200 g migdałów w skórce
  • 200 g cukru
  • 80 ml wody
Wykonanie:
  1. Migdały, cukier i wodę umieszczamy w rondlu o grubym dnie i podgrzewamy na średnim ogniu mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką dopóki cukier się nie rozpuści i nie połączy z wodą w gęsty syrop, zajmie to około 10 minut.
  2. Zmniejszamy ogień na bardzo mały i kontynuujemy mieszanie kiedy mikstura zacznie się krystalizować (kryształki cukru oblepią migdały).
  3. Podgrzewamy jeszcze chwilę cały czas mieszając, część cukru zacznie ponownie się rozpuszczać tworząc karmel.
  4. Przekładamy wtedy migdały na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pozwalamy im ostygnąć.

Migdały możemy przechowywać w pojemniku do 2 tygodni (co będzie bardzo trudne).