Almendras Garrapiñadas to jedne z najbardziej uzależniających słodyczy w Hiszpanii. Być może dlatego Hiszpanie mają zwyczaj zajadać się migdałami w cukrze podczas świąt (np. Bożego Narodzenia) i lokalnych fiest. Sprzedawane są zwykle na odpustach prosto ze stoisk rozstawionych w ciasnych uliczkach.
Migdały w cukrze (almendras garrapiñadas)
Aby je wykonać potrzeba odrobinę wprawy, ale efekt końcowy wart jest każdej pracy. W Hiszpanii można spotkać dwie wersje - migdały przed obtoczeniem w cukrowej skorupce obierane są ze skórki lub nie, oba warianty są fantastyczne.
Składniki:
- 200 g migdałów w skórce
- 200 g cukru
- 80 ml wody
Wykonanie:
- Migdały, cukier i wodę umieszczamy w rondlu o grubym dnie i podgrzewamy na średnim ogniu mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką dopóki cukier się nie rozpuści i nie połączy z wodą w gęsty syrop, zajmie to około 10 minut.
- Zmniejszamy ogień na bardzo mały i kontynuujemy mieszanie kiedy mikstura zacznie się krystalizować (kryształki cukru oblepią migdały).
- Podgrzewamy jeszcze chwilę cały czas mieszając, część cukru zacznie ponownie się rozpuszczać tworząc karmel.
- Przekładamy wtedy migdały na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pozwalamy im ostygnąć.
Migdały możemy przechowywać w pojemniku do 2 tygodni (co będzie bardzo trudne).