Krótkie duszenie popularnych muli w białym winie pozwala nadać potrawie wyjątkowego aromatu. Z kolei przyprawienie dania hiszpańską wersją włoskiego sosu pomidorowego marinara (hiszp. salsa marinera) nadaje mu zdecydowanego lecz wyjątkowo eleganckiego charakteru.
Składniki (dla 2-3 osób):
- 1 kg świeżych muli (im większe tym lepsze)
- 1 mała cebuli
- 1 pomidor
- 1 ząbek czosnku
- 1 liść laurowy
- 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
- 1 szczypta natki pietruszki
- 1 łyżeczka mielonej papryki (pikantnej, np. pimentón picante)
- 1 łyżeczka mąki
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Umyć dokładnie małże, oczyścić skorupy z wszystkich zanieczyszczeń. Następnie gotować je w naczyniu z wodą do momentu kiedy się otworzą, odcedzić i odłożyć na bok.
- Cebulę, czosnek, pomidora oraz natkę pietruszki drobno posiekać.
- Na głębokiej patelni podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy cebulę na złoty kolor. Następnie dodać czosnek, pomidora, liść laurowy oraz mąkę, dobrze wymieszać i kontynuować smażenie przez około 5 minut.
- Wlać na patelnię wino, dorzucić małże i natkę pietruszki, całość wymieszać, doprowadzić do wrzenia i dusić na wolnym ogniu przez kilka minut.
- Mule z sosem wyłożyć na talerze, przed podaniem posypać mieloną papryką. Podawać ze świeżą bagietką.