Mule po marynarsku – przepis

Małże z gatunku omułków to nieodłączny składnik w gastronomii hiszpańskiego wybrzeża. Najpopularniejszym daniem spotykanym w kuchni wielu nadmorskich regionów Hiszpanii są mule po marynarsku (mejillones a la marinera).

Krótkie duszenie popularnych muli w białym winie pozwala nadać potrawie wyjątkowego aromatu. Z kolei przyprawienie dania hiszpańską wersją włoskiego sosu pomidorowego marinara (hiszp. salsa marinera) nadaje mu zdecydowanego lecz wyjątkowo eleganckiego charakteru.

Przepis na przepyszne mule a la marinera


Składniki (dla 2-3 osób):
  • 1 kg świeżych muli (im większe tym lepsze)
  • 1 mała cebuli
  • 1 pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
  • 1 szczypta natki pietruszki
  • 1 łyżeczka mielonej papryki (pikantnej, np. pimentón picante)
  • 1 łyżeczka mąki
  • oliwa z oliwek
Przygotowanie:
  1. Umyć dokładnie małże, oczyścić skorupy z wszystkich zanieczyszczeń. Następnie gotować je w naczyniu z wodą do momentu kiedy się otworzą, odcedzić i odłożyć na bok.
  2. Cebulę, czosnek, pomidora oraz natkę pietruszki drobno posiekać.
  3. Na głębokiej patelni podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy cebulę na złoty kolor. Następnie dodać czosnek, pomidora, liść laurowy oraz mąkę, dobrze wymieszać i kontynuować smażenie przez około 5 minut.
  4. Wlać na patelnię wino, dorzucić małże i natkę pietruszki, całość wymieszać, doprowadzić do wrzenia i dusić na wolnym ogniu przez kilka minut.
  5. Mule z sosem wyłożyć na talerze, przed podaniem posypać mieloną papryką. Podawać ze świeżą bagietką.