Velorosé to wyjątkowo przewrotne różowe wino z Majorki (D.O. Binissalem), pozostające poza jakimikolwiek kanonami popularnych rosé. Jego bursztynowo-słomiany kolor daje się wytłumaczyć znikomą ilością barwników zawartych w skórkach endemicznych, czerwonych winogron manto negro. Znacznie większą niespodzianką jest jego zapach: gęsty, z wyczuwalną słodkawą nutą karmelizowanych czerwonych owoców. W smaku zdecydowanie wytrawne, na wejściu mięsiste, później aksamitnie gładkie, zakończone owocem i anyżową nutą. Przy takiej materii wciąż świeże i smakujące z każdym kolejnym łykiem. W kuchni idealne do bardziej tłustych grillowanych ryb morskich, rybnego carpaccio oraz krabowych sałatek.
Velorosé by Tianna Negre 2016
Kolor: Błyszcząca, ciemnozłota barwa z słomiano-bursztynowej tonacji.
Nos: Aromaty w słodko-ciepłych rejestrach. Pachnie dojrzałą brzoskwinią, karmelizowaną truskawką i maliną, a także anyżem.
Usta: Szczodre, skoncentrowane. Początkowo mięsiste, stopniowo nabierające na podniebieniu jedwabistej faktury. Bukiet owocowy (czerwony owoc) z anyżową nutą zaznaczoną mocniej na długim, krzepkim finiszu. Efektowne i bardzo przyjemne.
Cena wina w Hiszpanii - ok. 13 €
Degustacja wina: 05/2017