Wina z Majorki

Baleary, archipelag wysp Morza Śródziemnego pomiędzy hiszpańskim lewantem i afrykańskim Maghrebem „był skazany” na stanie się jednym z ważniejszych starożytnych ośrodków winiarskich. Winorośl uprawiali tam między innymi Rzymianie.

W pierwszym stuleciu przed naszą erą Pliniusz porównywał wina z Balearów do najlepszych, które wytwarzano na Półwyspie Apenińskim. Opinii tej nie zdewaluowały przeszło trzy wieki dominacji muzułmańskiej na wyspach (903-1229). Nie dość, że winorośl była tam nadal uprawiana, to uprawy te udoskonalono wprowadzając zaawansowane natenczas systemy nawadniania winogradów. Katoliccy władcy wypędziwszy Maurów z archipelagu docenili jakość wyspiarskich winogron natychmiastowo tworząc tam królewskie winiarnie. Splendor win z Majorki trwał nieprzerwanie do 1891 roku, czyli do czasu nieuniknionej i bezlitosnej dla winorośli plagi filoksery. O prędkiej odbudowie winiarstwa na Balearach, zresztą tak jak w przypadku winiarstwa w całej Hiszpanii, można było zapomnieć za sprawą częściowej polityczno-gospodarczej izolacji Hiszpanii. Winorośl została w znacznej mierze wyparta przez drzewa migdałowe. Obecnie wina z Majorki mozolnie, ale z niewątpliwymi sukcesami odzyskują światowy prestiż.

Winnice można spotkać na wszystkich czterech wyspach archipelagu. Klimat śródziemnomorski pozbawiony jest tam nękających winorośl ekstremów: wahań temperatur, gwałtownych opadów oraz wiosennych przymrozków. Jest za to idealne nasłonecznienie (2800 godzin rocznie) oraz optymalna ilość deszczu (400-500 mm rocznie). Rodzaje gleb (na podłożach wapiennych oraz krzemionkowo-piaszczystych) pozwalają na dobrą adaptację niemal wszystkich odmian vitis vinifera. Wina wytwarzane na Balearach objęte są oznaczeniem geograficznym „Vino de la tierra Illes Balears”. Winogrady obsadzone są najważniejszymi odmianami winorośli, zarówno międzynarodowymi jak i lokalnymi. Są to czerwone cabernet sauvignon, merlot, syrah, monastrell, tempranillo, fogoneu, callet, manto negro, pinot noir oraz białe: chardonnay, moscatel, moll, parellada, macabeo, malvasia, riesling i sauvignon blanc. Dodatkowo na Majorce wyodrębnione została dwie interesujące apelacje win: D.O. Binissalem oraz D.O. Pla i Llevant.
 

Wina z Majorki

Turystyka winiarska na Majorce - enoturystyka

Eno-Majorka

Potencjał turystyczny Majorki wcale nie ogranicza się do jej pięknego wybrzeża. Stare, nowe i reaktywowane tam całkiem niedawno winiarnie pod względem atrakcyjności prezentują absolutne wyżyny na tle ogółu bodeg z kontynentalnej Hiszpanii...

Wina z Bodega Ribas na Majorce

Bodega Ribas

Kilka wieków fascynującej historii, pobudzające wyobraźnię zakamarki szlacheckiej posiadłości i niepowtarzalny smak wina. Jeśli jesteś winomanem i wypoczywasz na Majorce, wsiądź w samochód i wyrusz w drogę do winiarni Ribas w Consell...

Bodega Miquel Oliver - DO Pla i Llevant (Mallorca)

Miquel Oliver

Winiarnia, która 5 lat temu obchodziła stulecie swojego powstania. Z pozoru bardzo zwyczajna, skrywa w sobie coś wyjątkowo cennego. Z kart jej historii można doskonale odtworzyć zmiany, które zaszły w winiarstwie na Majorce na przestrzeni ostatnich dziesięcioleci...