Hiszpańskie białe wino Valenciso to oryginalny blend szczepów viura (70%) i garnacha blanca (30%). Nasadzenia odmiany garnacha blanca wciąż są mało popularne w winogradach DOCa Rioja. Nie jest to więc klasyczna, dojrzewająca w beczkach biała rioja, która jest odmianowym winem ze szczepu viura lub ma niewielki dodatek szczepu malvasia. Przy dojrzewaniu wina przez okres 9 miesięcy najpopularniejsze rodzaje dębiny (amerykańską bądź francuską) zastąpiono baryłkami z dębu kaukaskiego.
Valenciso Fermentado en Barrica to wino wytwarzane w każdym roczniku w ilości nieprzekraczającej 10 tys. butelek. Nieocenione doświadczenie dla miłośników nietuzinkowych win. W gastronomii idealne w połączeniu z rybami podanymi z delikatnymi sosami (np. ze szparagów). Polecane także jako dodatek do grillowanych lub gotowanych na parze warzyw i białych mięs.
Valenciso Fermentado en Barrica 2015
Kolor: Bladożółta barwa ze złotymi refleksami, błyszczące.
Nos: Bogaty, zrównoważony, świeży. Kompozycja aromatów owocowych (cytrusy, mirabelki), kwiatowych, z nutami orzechów włoskich i przypraw.
Usta: Eleganckie, jedwabiste, z dobrą kwasowością. Bukiet ewoluuje od cytrusowych nut po wspomnienia smaków z ciastkarni. Końcówka długa z nutą słodkich przypraw.
Cena wina w Hiszpanii - ok. 15 €
Degustacja wina: 09/2016