Trapío to jednoszczepowe wino monastrell z winiarni La Purísima (D.O. Yecla). Jego nazwa w żargonie hiszpańskich miłośników corridy oznacza zbiór pożądanych u byka bitewnego cech takich jak gracja z którą zwierzę się porusza, jego odwaga i waleczność. W przypadku wina, jego twórcom chodziło zapewne o charakter, który utożsamia użyty w nim szczep monastrell endemiczny dla regionu Yecla (grona z 50-70 letnich nasadzeń).
Trapío to bez cienia wątpliwości byk należący do najlepszej kasty. Wino jest mocarne, kipiące temperamentem dojrzałego czarnego owocu, tytoniu, palonej kawy oraz przypraw. Pomimo swej poważnej budowy i bogactwu bukietu świetnie wyważone. Dochodzą solidne garbniki z których znany jest monastrell, w tym przypadku okrągłe i lekko słodkie. Kończy się długo, dopominając porządnego kawałka czerwonego mięsa.
Trapío Monastrell 2012
Kolor: Głęboka barwa w tonacji mocno dojrzałej wiśni.
Nos: Intensywny, ciepły i zbalansowany. Aromaty mocno dojrzałych czarnych owoców (konfitura porzeczkowa, wiśnia, suszona śliwka) przemieszane z wyraźnymi nutami fajkowego tytoniu, kawy, skóry i goździków.
Usta: Solidna budowa, krągłe, soczyste, z nutami odpowiadającymi temu co napotykamy w aromacie. Garbniki dobrze zaznaczone, bardzo dojrzałe i słodkawe. Spory alkohol doskonale przykryty, średnia kwasowość i długo utrzymujący się posmak.
Cena wina w Polsce (VININOVA) - ok. 55 zł
Degustacja wina: 03/2017