Smaczne, choć niezbyt złożone pod względem budowy i aromatu, młode czerwone wino z apelacji D.O. Binissalem na Majorce. Jego producent, winiarnia Celler Tianna Negre, postawił w nim głównie na endemiczny szczep manto negro, syrah i merlot. Dojrzewało przez 4 miesiące w 4-5 letnich beczkach francuskich.
Wino o przejrzystej, wiśniowej barwie. W nosie niezbyt intensywny aromat czerwonych i czarnych owoców, a także dyskretne nuty palonej kawy. W ustach szczupłe, młodzieńcze, rześkie i owocowe. W sam raz do podania w towarzystwie twardych serów, pieczonych czerwonych mięs i bogatej palety wędlin.
Ses Nines Negre 2016
Kolor: Wiśniowe, przejrzyste, z fiołkowymi refleksami.
Nos: Średnia intensywność. Świeży aromat czerwonych i czarnych owoców. W tle nuty kawy oraz czarnego pieprzu.
Usta; Lekkie, orzeźwiające, z dobrą kwasowością. Bukiet przepełniony owocem (porzeczka) i nutami kwiatowymi (fiołki, jarzębina). Dobrze zaokrąglone młodym garbnikiem. Dosyć krótkie ale przyjemne.
Cena wina w Hiszpanii - ok. 10 €
Degustacja wina: 05/2017