Wyborny blend z czerwonych, niehiszpańskich odmian uprawianych w winnicach należących do bodegi Castell d'Encús w pirenejskich granicach regionu Costers del Segre. W skład wchodzą cabernet sauvignon, cabernet franc, petit verdot i merlot. Każdy ze szczepów początkowo fermentował w osobnym granitowym lagarze z XII wieku, a następnie całość wina - malolaktycznie we francuskich beczkach.
Wino zaskakuje nowoświatowym stylem, świeżością i bogactwem bukietu. W nosie uwodzi harmonijnym połączeniem czerwonych i czarnych owoców, dyskretnie podbitych nutami kwiatów i przypraw. Usta są pełne, dojrzałe, owocowe z pikantnymi niuansami, świeże i mineralne. Bardzo uwodzący, hiszpański "międzynarodowiec", który u Parkera zdobył 94 punkty. Z widokami na nawet lepszą przyszłość.
Wino idealne do soczystej jagnięciny, prosięcia i ptasiej dziczyzny.
Quest 2013 Castell d'Encús
Kolor: Żywa i połyskliwa wiśniowa barwa.
Nos: Wyraźne, bogate aromaty czerwonych i czarnych owoców (jeżyna, porzeczka, malina) wzbogacone o nuty kwiatów (fiołki) oraz przypraw (wanilia, biały pieprz).
Usta: Wyraźna lecz jedwabiście gładka struktura, z nerwem. Rześkie, z żywą kwasowością i soczystym owocem podbitym goździkowo-pieprzną nutą. Garbniki miękkie, dobrze zaznaczone. Finał bardzo długi, mineralny.
Cena wina w Hiszpanii - ok. 30 €
Degustacja wina: 03/2017