Vindel to topowe albariño z winiarni Martín Códax. Winogrona użyte do produkcji tego wina pochodzą z najlepszej winnicy producenta - Agro de Tremoedo (D.O. Rías Baixas). Po fermentacji alkoholowej część moszczu przez 4 miesiące poddawana jest fermentacji malolaktycznej w beczkach francuskich. Następnie całość wina dojrzewa w sposób redukcyjny przez przynajmniej 1 rok w dużych kadziach ze stali nierdzewnej.
Vindel 2015 to wino skoncentrowane, treściwe i intensywne w aromacie. Pachnie owocowym sadem, dodatkowo okraszone nutami słodkich przypraw z francuskiej baryłki. W ustach jest pełne, świeże, z długą kamienną końcówką. Wytworne albariño na pograniczu starej i nowej szkoły.
Gotowe do picia teraz, z dobrym widokiem na przynajmniej trzy lata leżakowania. W gastronomii najlepsze do białych mięs, ryb i risotto obficie polanych delikatnym sosem z dodatkiem śmietany.
Martín Códax Vindel 2015
Kolor: Złocisto-żólty, błyszczący.
Nos: Intensywny, napakowany uwerturą owocowo-beczkowych nut. W zrównoważonym aromacie przewijają się nuty dojrzałych jabłek, moreli, mango, musu z pigwy, karmelu i słodkich przypraw.
Usta: Skondensowane, skupione wokół owocowego kręgosłupa i wyważonej kwasowości. Bardzo długie, na końcu delikatnie słone i kamienne.
Cena wina w Hiszpanii - ok. 28 €
Degustacja wina: 03/2016