Marieta, według informacji producenta (Martín Códax), to pierwsze półwytrawne odmianowe albariño z D.O. Rías Baixas. My określilibyśmy je nawet półsłodkim, gdyż 14 g cukru resztkowego w tym przypadku nie pozostawia w ustach żadnego odczucia wytrawności. W bardzo intensywnych aromatach Mariety znajdziecie prostą kompozycję mocno dojrzałych owoców. W ustach jest dość krągłe i zaskakujące. Początkowo w słodyczy neutralne, po chwili uderzające sporą dozą cukru, która po chwili ustępuje i przeciąga się w długi, dyskretny posmak. Alkoholu niemal zupełnie nie czuć, chociaż jest go zwyczajna dla wina ilość (12%).
Marieta, które niekoniecznie przekona do siebie każdego winomana. Za to z pewnością jest doskonałą letnią alternatywą dla osób, które za winem nie szaleją. Dzięki swojej lekkości (pod warunkiem dobrego schłodzenia) szybko zachęca do następnego, bardzo orzeźwiającego łyka. Raczej nie jest to wino gastronomiczne. Smakować będzie bez żadnych przekąsek i dań, chociaż sprawdzi się jako dodatek do letnich deserów i świeżych sałatek z sosem winegret.
Marieta 2015
Kolor: Jasnożółty, błyszczący.
Nos: Mocne aromaty miąższu gruszki konferencji, dojrzałego jabłka i miodowego melona.
Usta: Sporo struktury, gładkie, lekko kwaskowe. Początkowa słodycz szybko ustępuje dając miejsce lekko wyczuwalnemu gruszkowo-cytrusowemu posmakowi.
Cena wina w Polsce - 35-39 zł
Degustacja wina: 03/2017