Wspaniałe wino pokazujące wielki potencjał drzemiący w owocach starszych winorośli monastrell w hiszpańskim regionie Yecla. Nie jest winem jednoodmianowym, ponieważ uzupełnia je niewielki (ok. 5%) dodatek szczepu garnacha. Dojrzewało przez 14 miesięcy w dużych beczkach z dębu francuskiego.
La Purísima Premium to wino ze świetnie dojrzałym, bogatym i wspaniale ułożonym nosem. Odrobinę konfiturowe aromaty czarnych owoców wspaniale przeplatają się z nutami dymnymi oraz szroką gamą kuchennych przypraw. W ustach tęgie, szczodre, soczyste, pełne owocu. Wspaniale zrównoważone ożywczym kwasem i w pełni dojrzałą taniną. Długie, charakterne i eleganckie. Pije się z wielką przyjemnością. W kuchni taka treść wymaga dobrej oprawy. Polecamy łączenie przede wszystkim z pieczoną jagnięciną, wołowymi żeberkami i dziczyzną. Pośród przekąsek idealne będą dojrzałe, twarde sery lub szynki serrano/ibérico.
La Purísima Premium 2012
Kolor: Intensywnie wiśniowe, prawie nieprzejrzyste, z granatowym obrzeżem.
Nos: Skoncentrowany, bogaty, świetnie zrównoważony. Pełen czarnego, leśnego owocu z nutami czarnego pieprzu, wanilii, kakao oraz lukrecji.
Usta: Mocarne, soczyste, z wyrazistą gładką strukturą i dobrym kwasem. Lekko wyczuwalny w nosie alkohol w smaku doskonale przykryty. Taniny przyjemne, z jedwabistą gładkością. Finisz długi, bogaty, z czekoladową nutką.
Cena wina w Hiszpanii - ok. 18 €
Degustacja wina: 03/2017