Campus to topowy produkt w portfolio win z serii Gran Colegiata od producenta Bodegas Fariña. Wino powstające na bazie selekcjonowanych gron tinta de toro (tempranillo) pochodzących z winnic z nasadzeniami w wieku 50 do 150 lat. Fermentowało w zbiornikach ze stali nierdzewnej, przeszło fermentację malolaktyczną w drewnianych kadziach, a następnie dojrzewało w nowych, francuskich i amerykańskich beczkach przez 15 miesięcy.
Wino Campus z rocznika 2011 to rasowy byk z regionu D.O. Toro. W nosie napotykamy dużo mocnych nut dojrzałych owoców z dodatkiem aromatów przypraw, ziół i tytoniu. Na podniebieniu ekstraktywne, z nerwem. Struktura jedwabista, idealnie gładkie. Ma wyraźne i świetnie ułożone garbniki. Długość zadowoli najbardziej wymagających.
Wino z nawet kilkunastoletnim potencjałem do dobrego dojrzewania w butelce. Doskonałe do większości średnio i mocno intensywnych w smaku czerwonych mięs i serów.
Gran Colegiata Campus 2011
Kolor: Piękne, intensywnie wiśniowa barwa. Z barwiącą kieliszek łzą.
Nos: Mocny i trwały. Wyśmienita harmonia między beczką a owocowością. Aromaty czerwonych i czarnych owoców (czereśnia, śliwka), pieprzu, wanilii, fajkowego tytoniu oraz ziół.
Usta: Potężne, krągłe, świetnie zrównoważone, z ładną kwasowością, pełne wibrującego owocu. Taniny mocno zaznaczone lecz nieagresywne. Bardzo długie, podkreślające owoc.
Cena wina w Polsce (M&P) - 197 zł
Degustacja wina: 03/2017