Wino, które nie jest ani klasyczną białą Rioja, ani też młodym odmianowym viura. Dojrzewało przez 4 miesiące w amerykańskich beczkach. Ten sposób winifikacji jest w Hiszpanii stosowany zwykle w przypadku wytwarzania młodych chardonnay w północnych regionach (tyle, że tam najczęściej używa się francuskiej dębiny). CVNE Barrel Fermented oferuje dużo więcej niż można byłoby się po nim spodziewać.
W nosie intensywne, cytrusowe, lekko podbite nutą dojrzałej brzoskwini. Na podniebieniu dużo bogatsze: soczyste, pełne, z orzeźwiającą kwasowością cytrusowy owoc wzbogacony nutami gruszki, z lekko anyżową końcówką. Oryginalne, bardzo nowoczesne i smaczne.
Dobre jako aperitif. Najlepsze jako dodatek do tłustej ryby, drobiu (pieczony indyk) lub doprawionych owoców morza (np. krewetki w maśle czosnkowym).
CVNE 'Cune' Barrel Fermented Blanco 2016
Kolor: Bladożółty, błyszczący.
Nos: Wyrazisty i trwały. Pełen cytrusowych aromatów (mandarynka, limonka) z nutą dojrzałej brzoskwini.
Usta: Soczyste, z jedwabistą, niemal kremową fakturą. Potoczyste i kwasowe, raczące podniebienie owocami cytrusowymi z gruszkową nutą. Długie, zakończone lekko anyżowym posmakiem.
Cena wina w Hiszpanii - ok. 10 €
Degustacja wina: 03/2017