Gratka dla miłośników hiszpańskiej apelacji DOCa Rioja. Jedno z najlepszych win odmianowych na bazie fermentacji winogron endemicznego w tym regionie winiarskim szczepu. Graciano jest mało plenną i trudną w uprawie odmianą winorośli. Stąd też wino ma swoją cenę, dodatkowo producent (C.V.N.E) wyprodukował jego butikową ilość. Trunek dojrzewał przez 15 miesięcy w nowych beczkach (90% dąb francuski, 10% dąb węgierski).
Wino, które może nie przypaść do gustu początkującym miłośnikom wina. Jego wyjątkowość i klasę docenią wytrawni winomani. W nosie bogata paleta owocowych i beczkowych aromatów. Jest tam konfiturowa jeżyna i porzeczka, kompozycja przypraw, grafit i mentolowy tytoń. Usta pełne, dosyć miękkie, kamienne, wypełnione nutami fiołków i lukrecji (potrzebują kilka lat by optymalnie uwypuklić drzemiącą w winie owocową bombę). Garbniki młode ale doskonale zintegrowane. Całe to bogactwo trzyma w ryzach świetna kwasowość. Długi, elegancki finisz.
Wino najlepsze do podania w trakcie wytwornej, mięsnej kolacji. Jak mało które sprawdzi się jako dodatek do twardych, intensywnych w smaku serów. Zalecana dekantacja wina w karafce przez ok. 1 h.
Contino Graciano 2014
Kolor: Nieprzejrzysta, purpurowa barwa. Błyszczące, z wyraźnie fioletowymi refleksami.
Nos: Bogaty i intensywny. Pachnące czarnym owocem (jeżynowa konfitura, dojrzała porzeczka), rodzynkami, wanilią, goździkiem, czarnym i białym pieprzem oraz grafitem.
Usta: Tęgie, krągłe, dobrze kwasowe. Bukiet z wyraźnie zaznaczonymi nutami kwiatów (fiołki) i przypraw (wanilia, goździki), nieco ponad smakowitym leśnym owocem (konfitura z jeżyn). Garbniki młode lecz dobrze ułożone. Finisz bardzo długi, ujęty w mineralną ramę.
Cena wina w Polsce (Festus) - 439 zł (aktualnie dostępny jest tam rocznik 2007)
Degustacja wina: 03/2017