Parxet to jeden z najważniejszych hiszpańskich producentów win musujących wytwarzanych metodą szampańską (apelacja D.O. Cava), który pod własną marką produkuje je już od prawie 100 lat. Aktualnie jest częścią winiarskiego projektu Gleva Estates. Parxet Cuvée 21 Brut to cava wytwarzana z uprawianych organicznie gron białych odmian winorośli: macabeo, parellada oraz pansa blanca (synonim nazwy szczepu xarel·lo w katalońskiej apelacji D.O. Alella, na terenie której zlokalizowana jest winiarnia).
Parxet Cuvée 21 Brut to cava, w której znajdziecie przede wszystkim przyjemną owocowość i odrobinę słodyczy. Prosta, ale wyłącznie w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Musujące wino idealne do wznoszenia toastów oraz sprawdzona recepta na udane, mniej formalne przyjęcia. Dobre w łączeniu szczególnie z delikatnymi przekąskami: serami, wędlinami oraz sałatkami.
Parxet Cuvée 21 Brut
Kolor: Czysta, bladosłomiana barwa. W kieliszku błyszcząca, prezentująca dużą ilość drobnych i twałych bąbelków.
Nos: Aromat czysty i intensywny, wyraziście owocowy (dojrzała gruszka i jabłko, odrobina cytrusów) ze słodkimi nutami bezy.
Usta: Obfite, ze średnim ciałem, dużym ładunkiem owocu i delikatną kwasowością. W smaku dominują cytrusy (limonka), wyczuwalna słodycz. Finał średnio długi, wytrawny, przywaracający winu świeżość.
Cena wina w Hiszpanii - ok. 9 €
Degustacja wina: 03/2016