Ten, kto próbował kiedykolwiek czerwonego wina Hécula z hiszpańskiej winiarni Bodegas Castaño, przekonał się że nie ma ono sobie równych jeśli chodzi o relację cena/jakość. W przypadku białych win z gorącego regionu Yecla osiągnięcie tego samego rezultatu jest raczej nierealne. Winu Castaño Macabeo Chardonnay być może nie udaje się to w stu procentach, ale satysfakcja jest, i to bardzo duża. Na pewno jest to jedno z najlepszych białych win z D.O. Yecla, dużo więcej niż poprawne bo bardzo smaczne i do tego arcyciekawe.
Jak zdradza nazwa jest to kupaż endemicznego w Hiszpanii szczepu macabeo z międzynarodowym chardonnay. Ten drugi dodatkowo dojrzewał w dębowej beczce nad osadem przez niecałe 2 miesiące. Efektem połączenia jest młode wino o kremowej fakturze, z owocowo-mineralnym nosem. Nie jest zbyt długie, ale soczyste i orzeźwiające. W sklepie z butelkę zapłacimy poniżej magicznej granicy trzech dych. Podczas picia prosi się o pieczoną rybkę, rizotto z kurczakiem lub owoce morza.
Castaño 16 Macabeo Chardonnay
Kolor: Cytrynowo-żółty, błyszczące, z odrobiną mineralnego osadu.
Nos: Soczysty i bogaty. Aromaty dojrzałych jabłek i gruszek w połączeniu z nutami owoców tropikalnych (mango, ananas). Mineralna głębia.
Usta: Pełne, jedwabiste, z odrobiną cukru ale i świetnym kwasem. W smaku bardziej cytrusowe niż jabłkowe, kamienne. Średnia długość. Końcówka orzeźwiająca, lekko maślana i goryczkowa.
Cena wina (Mielżyński) - 29,50 zł
Degustacja wina: 07/2017