Wino Yecla

Yecla to ponad 30-tysięczne miasto w regionie Murcja, położonym w sercu hiszpańskiego wybrzeża Morza Śródziemnego. Winiarstwo na tych terenach było powszechne już w starożytności. Winorośl sprowadzili tam Fenicjanie, a najstarsze dowody tego rzemiosła to wykopaliska pochodzące z czasów Cesarstwa Rzymskiego.

Region winiarski Yecla pod względem geograficznym scharakteryzować jest dosyć łatwo. Wytwarzaniem win w obrębie tamtejszej apelacji, zatwierdzonej w 1975 roku, zajmuje się raptem osiem winiarni. Winogrona do ich produkcji pochodzą z winnic położonych na terenach skupionych wokół samego miasta Yecla. Stanowiska położone są na wysokościach 400-800 m n.p.m. To ziemie leżące u stóp gór wznoszących się na wysokość ponad 1.000 metrów, tereny określane przez Hiszpanów jako piedemonte (hiszp.: pie - stopa, monte - góra). Tuż za nimi jest już inny hiszpański region - Kastylia La Mancha, na którym dominuje krajobraz wielkiej mesety.

Podobnie jak w pozostałych dwóch apelacjach z Murcji (D.O. Jumilla i D.O. Bullas), dominuje tam suchy i gorący klimat. W lecie temperatury dochodzące do 40 stopni są czymś jak najbardziej normalnym. Jest tam w ciągu roku przeszło 3,3 tys. godzin z pełnym nasłonecznieniem. Gorąco utrzymuje się do października. Deszcze po półrocznej nieobecności, w wartej odnotowania obfitości, pojawiają się dopiero w listopadzie przywracając półpustynnym płaskowyżom zieleń. To okres i tak mało szczodrych opadów, których około 300 mililitrów na kwadratowy metr przenika w głąb wapiennych gleb. Posiadają one zwartą warstwę gliny osadzoną na znacznej głębokości. To absolutne minimum potrzebne do uprawy winorośli, której korzenie są w stanie tam sięgnąć.

W regionie Yecla preferuje się organiczny styl uprawy winorośli. Tamtejszy klimat pozwala winogrodnikom obyć się bez użycia pestycydów oraz innych substancji chemicznych stosowanych w rolnictwie.

Jak przystało na apelację leżącą w obrębie autonomicznego regionu Murcji, podstawowym szczepem D.O. Yecla jest monastrell. Produkuje się tam pięć podstawowych rodzajów win. Czerwone wina bazują na fermentacji winogron szczepu monastrell. W ciągu ostatnich lat na znaczeniu w ogólnej produkcji D.O. Yecla zyskują inne czerwone szczepy. Są to różnorakie kupaże lub nawet odmianowe wina z tempranillo, syrah, merlot, cabernet sauvignon, petit verdot, garnacha lub garnacha tintorera. Wyróżnia je solidna struktura, soczystość owocu, krzepkość, znaczny lecz dobrze zrównoważony alkohol oraz znaczna garbnikowość.

Robi się tam delikatne wina białe, posiadające czysto owocowy bukiet. Oprócz mniej aromatycznych macabeo airén uprawia się tam również inne białe odmiany: merseguera, chardonnay, sauvignon blanc oraz malvasía. Ofertę winiarni D.O. Yecla uzupełniają w nieznacznym stopniu wina różowe (głównie monastrell), musujące oraz wzmacniane, czerwone wina likierowe.    
 

Najważniejsi producenci win z D.O. Yecla:  Bodegas Castaño, Daniel Alba Bodegas, Bodegas La Purísima, Señorío de Barahonda

Polecane wina z D.O. Yecla:  Solanera (Bodegas Castaño), Wine & Song (Señorío de Barahonda), Enesencia (Bodegas La Purísima)

Nazwa apelacji (rok zatwierdzenia): D.O. Yecla (1972)
Wina hiszpańskie z regionu / apelacji DO Yecla
Powierzchnia winnic: 7.000 ha (2010 r)
Położenie winnic (wysokość stanowisk): 400-800 metrów n.p.m.
Dominujące rodzaje gleb: wapienne
Odmiany winorośli czerwone: monastrell, garnacha tintorera, garnacha, cencibel (tempranillo), cabernet sauvignon, merlot, syrah
Odmiany winorośli białe: airen, macabeo, merseguera, malvasía, chardonnay
Przeważający klimat: kontynentalny
Roczna ilość opadów: 350 mm
Położenie w Hiszpanii (regiony autonomiczne): Murcia (Murcja)