Coś dla niedowiarków, którzy powątpiewają że można zrobić w Hiszpanii piękne odmianowe wino pinot noir. Acusp to hiszpański rodzynek spod ręki Raüla Bobeta z podpirenejskiej winiarni Castell d'Encus. Kataloński enolog z każdym kolejnym rokiem konsekwentnie zbliża się ze swoim Acusp do klasy reprezentowanej przez czerwone burgundy. Wino dojrzewa przez około 11 miesięcy w beczkach francuskich.
Odmianowa czystość bez zarzutu, a do tego ta cała subtelność. Czarujące zmysły aromaty czerwonych owoców, podsuszonych płatków wiosennych kwiatów i dymu. W ustach idealna kwasowość i soczystość. Krągłe, z zaznaczonym garbnikiem i bardzo długie. Eleganckie pod każdym względem. Pinot noir, do którego wraca się myślami.
Wino kontemplacyjne, do picia solo. Jeśli musi być gastronomia, to tylko delikatne mięsa w lekkich sosach.
Acusp 2014
Kolor: Piękna jasnorubinowa barwa. Błyszczące.
Nos: Początkowo pachnące podsuszonymi czerwonymi owocami (malina, truskawka) przeistacza swój aromat z skąpaną w słońcu łąkę z reminescencją opalanych nad ogniem świeżo zerwanych gałązek. Mineralne.
Usta: Na podniebieniu zrównoważone, kwasowe, z dobrą strukturą. Garbnik delikatny, dobrze zaznaczony. Chrupki czerwony owoc dominujący w smaku przez pierwsze kilka sekund ustępuje nutom konfitury z płatków róży, by wreszcie powrócić na długim finiszu w obecności ziół.
Cena wina w Hiszpanii - ok. 32 €
Degustacja wina: 03/2017