AA Mirgin Rosé to zdecydowanie najmniej "efektowna" cava katalońskiego producenta Alta Alella. Przyjemna choć prosta. Rocznik 2015 wytwarzany był z ekologicznych winogron śródziemnomorskiego szczepu mataró (inaczej monastrell). To cava typu reserva, dojrzewająca w winiarni metodą szampańską przez minimum 15 miesięcy.
W nieco przytłumionym nosie dominują aromaty czerwonych owoców (wiśnie, dojrzałe truskawki) przeplatane nutami chlebowymi. W ustach jest lekkie i świeże, ze smakiem podążającym za zapachem wina, urozmaiconym kamiennym niuansem. Finisz niezbyt długi, ale delikatny i przyjemny. Sprawdzi się szczególnie jako towarzysz delikatnych dań z ryb oraz ryżów.
AA Mirgin Rosé Reserva Brut Nature 2015
Kolor: Różowy, odrobinę łososiowy. Błyszczące.
Nos: Delikatne aromaty dojrzałych czerwonych owoców (wiśnia, truskawka), nuty z piekarni (bardziej pieczonego chleba niż ciastek).
Usta: Brak mu nieco wypełnienia, które nadrabia ciekawy bukiet (czerwony owoc z mineralnym tłem). Trwałe bąbelki, delikatne, o średnio długim finiszu.
Cena wina w Hiszpanii - ok. 10 €
Degustacja wina: 09/2017