Wino Paco & Lola (pochodzące z winiarni o tej samej nazwie) to od kilku roczników prawdziwy hit na wielu rynkach w Europie i na całym świecie. Producent w ramach prężnie działającej spółdzielni zrzesza około 400 winogrodników z podregionu Val do Salnés w DO Rías Baixas. Do produkcji tego wina używa wyselekcjonowanych winogron albariño pochodzących z najlepszych wśród ponad 1800 parceli, którymi dysponuje konglomerat. Takim "arsenałem" winnic nie dysponuje żadna winiarnia w hiszpańskiej Galicji. Fermentacja Paco & Lola Albariño odbywa się w zbiornikach ze stali nierdzewnej w temperaturze 16'C i trwa przez 21 dni. W ten sposób powstaje modelowe albariño o doskonałej świeżości i ujmującym bukiecie.
Paco & Lola 2014 Albariño
Kolor: Bladożółty z zielonymi refleksami. Czyste i błyszczące.
Nos: Wyrazisty aromat. W owocowym bukiecie cała plejada cytrusów (żółty grejpfrut, cytryna), dojrzałe owoce pestkowe (brzoskwinie, mango) i ananas w syropie. Delikatne nuty białych kwiatów i ziół. Aromat bardzo trwały.
Usta: Rześkie, wyśmienicie zrównoważone, jedwabiste. Dobra kwasowość. Intensywnie cytrusowy, długi posmak z delikatną goryczką.
Paco & Lola 2014 to odmianowe albariño, któremu nie sposób czegokolwiek zarzucić. Jest winem, które bardzo dobrze się łączy w wieloma potrawami. Wyśmienicie sobie radzi z kuchnią azjatycką. Rewelacyjny dodatek do sushi oraz dań, których podstawą są ryż, ryby lub owoce morza. Dobre jako aperitif.
Cena wina w Polsce (M&P) - 69 zł
Degustacja wina: 03/2016 Prowein