Wino z pojedynczej parceli o nazwie Pago de Sanchomartín, z nasadzeniami 50-letnich winorośli. Winifikacja podobna do tej, którą bodega Emilio Moro stosuje w przypadku Malleolus de Valderramiro (miesięczna maceracja, fermentacja malolaktyczna w amerykańskiej dębinie, 18 miesięcy starzenia we francuskiej beczce). Tymczasem Malleolus de Sanchomartín to wino o nieco innym stylu, hedonistyczne. Bezcenne doświadczenie winomana.
Malleolus de Sanchomartín 2010
Kolor: Żywy, czerwone, z gęstą i wyraźnie barwiącą kieliszek łzą
Nos: Zwarty i sycący owocowy aromat (konfitura z leśnych owoców) z zaznaczoną mineralnością, który komponuje się z nutami dymu, polnych ziół, wanilii i karmelu
Usta: Soczyste, na podniebieniu mięsiste, z nerwem, aksamitne garbniki. Ultradługi finał z nutą gorzkiej czekolady. Eleganckie.
Malleolus de Sanchomartín 2010 jest jednym z najbardziej ekscytujących win z apelacji DO Ribera del Duero. Roczna produkcja to niespełna 3.000 butelek.
Cena w Hiszpanii - około 120 €.
Polski importer: deSabor
Degustacja: 03/2016 Prowein