Malleolus de Valderramiro 2010

Malleolus de Valderramiro 2010 - wino z bodegi Emilio Moro (DO Ribera del Duero) To bardzo specjalne wino pod wieloma względami. Winogrona, z których powstaje pochodzą z prawie stuletniego klonu winorośli, którego nasadzenia zajmują teren parceli Pago de Valderramiro. Rocznik 2010 był jednym z najlepszych w ciągu ostatnich kilku dekad w regionie Ribera del Duero. Wreszcie, winemaker postanowił nadać mu wyjątkowego charakteru w drodze samej produkcji. Proces fermentacji alkoholowej poprzedziła długa maceracja (32 dni) i fermentacja malolaktyczna w amerykańskiem dębie. Dojrzewało w nowych, francuskich baryłkach przez okres 18 miesięcy. To wino, którego aromat i smak pozostają w pamięci na długo.

Malleolus de Valderramiro 2010

Kolor:  Głęboka, wiśniowa czerwień. Odrobinę mętne.

Nos:  Niezwykły, w którym oprócz ekspresyjnego owocu (jeżyny, porzeczki) czuć bogate nuty pochodzące z dębiny (dymne, kakao) wraz z niuansami kwiatowymi.

Usta:  Świetnie zrównoważona kwasowość, skoncentrowane. Na podniebieniu miękkie garbniki, doskonała struktura. O długiej końcówce z dobrze zaznaczonym owocem i beczką.

Malleolus de Valderramiro 2010 to jedna z "riber", których warto jest doświadczyć na własnym podniebieniu. Ma potencjał do tego, żeby poleżeć w piwniczce przez kilka kolejnych lat.

Cena wina w Polsce (DJP Sp. z o.o.) - 517 zł

Polski importer: deSabor

Degustacja: 03/2016 Prowein