Wino "ochrzczone" imieniem założyciela rodzinnej winiarni jest dużo bardziej poważniejszą riberą niż Finca Resalso. Co wcale nie oznacza, że Emilio Moro 2014 jest nazbyt poważne. Powstało z winogron zbieranych z około 20-letnich nasadzeń tempranillo, w bardzo dobrym dla DO Ribera del Duero roczniku 2014. Dojrzewało przez 12 miesięcy w baryłkach z dębu francuskiego i amerykańskiego.
Emilio Moro 2014
Kolor: Żywa, wiśniowa czerwień. Czyste.
Nos: Pachnące owocami leśnymi (jeżyny), w które ładnie wkomponowane są nuty pochodzące z dębiny (wanilia, kakao, gorzka czekolada). Aromat ze stonowaną ekspresyjnością, aczkolwiek bardzo zmysłowy.
Usta: Solidna budowa, szczodry owoc, świeże, o aksamitnych garbnikach. Średnio długie.
Emilio Moro 2014 to wino, które gwarantuje pijącym pełną satysfakcję. Jest w nim po trochu wszystkiego w odpowiedniej dawce. Nie jest winem, nad którego smakiem się należałoby się długo rozwodzić. Jest mega-pijalne, szczególnie w towarzystwie serowej lub mięsnej przekąski. Cena w Hiszpanii - około 17 €, idzie w parze z jego bardzo wysoką jakością.
Polski importer: deSabor
Degustacja wina: 03/2016 Prowein