Wpływ na to miał pewien ciąg zdarzeń zapoczątkowany pod koniec XIX. Eksodus francuskich winiarzy spowodowany armagedonem winorośli we Francji na skutek plagi szkodnika zwanego filokserą, który zresztą z biegiem czasu rozprzestrzenił się na winogrady w całej Europie, sprowadził ich właśnie w te strony. Dosyć niespodziewanie, lecz z wielu względów z bardzo logicznych powodów Haro stało się ówczesnym centrum światowego winiarstwa. Wszystko za sprawą powstających dynamicznie w jego okolicach winnic, winiarni oraz stacji kolejowej, z której co dzień odprawiano pociągi wiozące hektolitry wina do części Europy leżącej po drugiej stronie Pirenejów.
Wkrótce znaleziono sposób na filokserę w postaci szczepienia tradycyjnych odmian vitis vinifera na odpornych podkładkach wyhodowanych z winorośli amerykańskich. Francuscy winiarze powrócili do swojego kraju by zająć się produkcją win z winogron uprawianych we własnych winogradach. Hiszpanom pozostawili doskonale funkcjonujący przemysł winiarski, parcele obsadzone winoroślą oraz to, co bezcenne: wiedzę. Haro stało się winnym El Dorado, wielu miejscowych winogrodników miało okazję rozpocząć własny, dobrze prosperujący przez kolejne pokolenia interes. Tamtejsze winiarnie (López Heredia - Viña Tondonia, CVNE, Rioja Santiago, Federico Paternina, Muga), mimo że od przynajmniej kilku dekad czują silny oddech "konkurencji" z całego regionu, do dnia dzisiejszego stanowią nie tylko zwykły symbol, ale wręcz synonim niedościgłej jakości win. Każdy, kto chce poznać winiarstwo hiszpańskie powinien zwiedzić wnętrze przynajmniej jednej z nich.
Bodegas Muga nie jest najstarszym wytwórcą trunków w regionie, mimo to uosabia wszystko co najciekawsze z punktu widzenia miłośnika win oraz turysty. Właśnie w Haro, w 1932 roku Isaac Muga i Aurora Caño, małżeństwo wywodzące się z rodzin od pokoleń zajmujących się uprawą winorośli, stworzyło niewielką, niezależną winiarnię. Minęło trzydzieści lat zanim zamiast kilku tysięcy kilogramów winogron rocznie przerabianych na wino zaczęto zużywać ich ponad milion. W tym czasie winiarnia stała się prawdziwym symbolem rodzinnego winiarstwa w regionie Rioja.
Rodzina Muga cieszy się wielkim poważaniem nie tylko wśród lokalnej społeczności. Wystarczy zapytać się o nich jakiejkolwiek osoby pracującej w konkurencyjnych winiarniach, nie ważne czy z Haro, z Logroño czy z położonej po drugiej, baskijskiej stronie rzeki Ebro miejscowości Labastida. Bezwzględny szacunek. Wizyta w winiarni Bodegas Muga położonej przy samym węźle kolejowym w Haro, z którego przed ponad wiekiem odjeżdżały do Francji pociągi obładowane skrzyniami z winem z pewnością pozwoli zrozumieć to zjawisko. Kolejny argument mojawił się dosyć niedawno. Otóż według badań przeprowadzonych przez branżowy magazyn Wine&Spirits, Muga jest najbardziej rozpoznawalną marką win hiszpańskich w Stanach Zjednoczonych.
Wstęp do wnętrza bodegi (Visita Guiada) kosztuje 8 €, wliczona jest w to degustacja dwóch win. Po winiarni Bodegas Muga oprowadza córka obecnych właścicieli, chętnie dzieląc się szczegółami rodzinnej historii. Oprócz oczywistej możliwości poznania procesów winifikacji zobaczyć można miejsce, w którym "na żywo" pracują bednarze, rzemieślnicy zajmujący się wytwarzaniem dębowych beczek służących do leżakowania win. Zapach obrabianego i wypalanego drewna, zgrzyt uruchomionych maszyn oraz galeria, w której na ścianach zamocowane są archaicznie wyglądające przyrządy prawdopodobnie będące nadal w użyciu. Później spacer po pomieszczeniach wypełnionych zgoła innym aromatem. Potężne, drewniane kadzie do fermentacji i jeszcze większe zbiorniki fermentacyjne ze stali nierdzewnej. Wreszcie ciche pomieszczenia, w których wina leżakują latami w dębowych beczkach. No i oczywiście hale gdzie widać finał całego procesu: butelkowanie oraz leżakowanie zabutelkowanych win.
Wizyta w winiarni kończy się degustacją win, w tym jednej z wizytówek producenta, słynnego Prado Enea. Pomieszczenie to mieści się w oddanej do użytku w 2008 roku części budynku, Espacio Torre. Mieści się tam również Vinoteca (można tam zakupić dowolne produkty Bodegas Muga), Winebar, Aula de Catas (sala degustacyjna na najwyższej, przeszklonej kondygnacji wieży), Espacio Multimedia (nowoczesne pomieszczenie konferencyjne) i Comedor (elegancka i przytulna jadalnia, w której serwowane są wyśmienite dania regionalnej kuchni z La Rioja).
Dla pragnących jeszcze głębszego poznania winiarni Muga, winiarnia ma przygotowany szereg innych atrakcji. Jedną z nich jest dydaktyczno-degustacyjny kurs (25 €), w ramach którego można odkryć sekrety takich win jak Muga Blanco, Muga Crianza, Muga Reserva Selección Especial, Prado Enea Gran Reserva i Torre Muga. Przewidziane jest także zwiedzanie rodzinnych winnic (25 € razem ze zwiedzaniem wnętrza winiarni i degustacją 2 win) oraz dla najbardziej wymagających lot balonem przed zachodem słońca połączony z lunchem (150 €).
UWAGA: Jeśli chcemy zwiedzić winiarnię, koniecznie musimy dokonać wcześniejszej rezerwacji na oficjalnej stronie internetowej producenta:
http://enoturismo.bodegasmuga.com/eng/