Patatas a la riojana – przepis na ziemniaki a la Rioja

Patatas a la riojana to wyjątkowo aromatyczne i pikantne hiszpańskie danie jednogarnkowe z regionu La Rioja. Nic dziwnego, że wyśmienicie uzupełni je kieliszek czerwonego, wytrawnego wina ze szczepu tempranillo.

Przepis na ziemniaki a la Rioja Patatas a la riojana podawane są w Hiszpanii głównie jako sycąca przekąska. Danie to jest łatwe do zrobienia, aczkolwiek dosyć pracochłonne.

Składniki na 6 porcji (tapa):

1 zielona papryka

1 czerwona papryka

1 duża biała cebula

4 duże ziemniaki

80 g kiełbasy chorizo

1 łyżeczka łagodnej papryki pimentón dulce

1/2 łyżeczki pikantnej papryki pimentón picante

1 liść laurowy

3 łyżki oliwy z oliwek

Sól do smaku

Woda

Przygotowanie:

1) Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200’C w funkcji grill i pieczemy czerwona paprykę do miękkości (kiedy skórka zacznie robić się czarna to znaczy, że papryka jest gotowa, około 20 minut) .

2) Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę paprykę zieloną oraz cebulę razem
z listkiem laurowym.

3) Następnie dodajemy pokrojone w plasterki chorizo i mieloną paprykę pimentón (łagodną oraz ostrą). Całość smażymy jeszcze około 2 minuty po czym zalewamy wodą, tak aby przykryła wszystkie składniki.

4) Kiedy woda zacznie wrzeć, dodajemy obrane i pokrojone w 1,5 cm kostkę ziemniaki, przykrywamy naczynie i gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie, być może będzie potrzebne dolanie w trakcie gotowania odrobiny wody. Pod koniec dodajemy pokrojoną w paski grillowana czerwona paprykę.

Podajemy gorące z kieliszkiem czerwonego wina lub szklaneczką piwa.