Patatas a la riojana podawane są w Hiszpanii głównie jako sycąca przekąska. Danie to jest łatwe do zrobienia, aczkolwiek dosyć pracochłonne.
Składniki na 6 porcji (tapa):
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
1 duża biała cebula
4 duże ziemniaki
80 g kiełbasy chorizo
1 łyżeczka łagodnej papryki pimentón dulce
1/2 łyżeczki pikantnej papryki pimentón picante
1 liść laurowy
3 łyżki oliwy z oliwek
Sól do smaku
Woda
Przygotowanie:
1) Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200’C w funkcji grill i pieczemy czerwona paprykę do miękkości (kiedy skórka zacznie robić się czarna to znaczy, że papryka jest gotowa, około 20 minut) .
2) Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę paprykę zieloną oraz cebulę razem
z listkiem laurowym.
3) Następnie dodajemy pokrojone w plasterki chorizo i mieloną paprykę pimentón (łagodną oraz ostrą). Całość smażymy jeszcze około 2 minuty po czym zalewamy wodą, tak aby przykryła wszystkie składniki.
4) Kiedy woda zacznie wrzeć, dodajemy obrane i pokrojone w 1,5 cm kostkę ziemniaki, przykrywamy naczynie i gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie, być może będzie potrzebne dolanie w trakcie gotowania odrobiny wody. Pod koniec dodajemy pokrojoną w paski grillowana czerwona paprykę.
Podajemy gorące z kieliszkiem czerwonego wina lub szklaneczką piwa.