Hiszpańskie ciasta, torty i serniki - przepisy Hiszpańskie ciasta, torty i serniki Tarta de Santiago Gastronomii galicyjskiej można zasmakować już tuż za granicą francuską, przekraczając ją w Pirenejach. Wystarczy znaleźć się w jednej z miejscowości na szlaku do Santiago de Compostela. Na pielgrzymów czeka bardzo słodkie i energetyczne migdałowe ciasto... Ciasto baskijskie Baskijska gastronomia nie zapomina o miłośnikach słodkości. Ciasto baskijskie to deser, którego korzeni należy szukać po francuskiej "stronie" Kraju Basków, w regionie Lapurdi. Wybór nadzienia do waszego przepisu na pastel vasco lub tzw. "biskotxa" pozostawiamy Wam... Tort imperialny Nasz przepis na "torta imperial" zdecydowanie różni się od klasycznego wydania deseru, który dostępny jest w większości sklepów w Hiszpanii. To bardziej luźna wariacja na temat turonu - bogata, domowa wersja, pełna migdałów i karmelu. Po prostu luksusowy, pyszny tort... Mona de Pascua U nas na wielkanocnych stołach królują babki, serniki oraz mazurki. W Hiszpanii rządzi przygotowane niekiedy w bardzo figlarnej formie ciasto, które symbolizuje koniec Wielkiego Postu. Dowiedz się czym jest "wielkanocna małpa" i poznaj naszą gastronomiczną wariację na jej temat... Roscón de Reyes Ciasto w kształcie pierścienia zwane roscón de Reyes związane jest z tradycją obchodzenia Święta Trzech Króli w Hiszpanii. Polem do popisu dla hiszpańskich cukierników jest nadzienie przedzielające dwie warstwy drożdżówki udekorowanej kandyzowanymi owocami i migdałowymi płatkami... Kanaryjski sernik z bananami Zdradzimy wam kilka tajemnic dotyczących znakomitych bananów z Wysp Kanaryjskich. Do tego oczywiście przedstawiamy hiszpański przepis na bananowy sernik, który ma trochę wspólnego z kantabryjskim quesada reina i tradycyjnym kanaryjskim quesadilla herreña... Tarta z kremem migdałowym Krem migdałowy to w hiszpańskiej gastronomii bardzo popularny dodatek do wszelkiego rodzaju ciast i ciasteczek. Nadaje im lekkiego i aksamitnego smaku oraz subtelnej słodyczy. Prezentujemy przepis na popularną hiszpańską tartę z kremem z migdałów... Migdałowy biszkopt z pomarańczami Lekki migdałowy biszkopt z pomarańczową koroną. Kojarzy się z hiszpańskim Lewantem czyli śródziemnomorskimi okolicami Walencji i Alicante, słynącymi z najlepszych pomarańczy w całej Europie oraz migdałowych sadów. Wyśmienicie smakuje z gałką czekoladowych lodów...