By się o tym przekonać wystarczy skosztować grillowanych na patelni krewetek w przyzwoitej restauracji na wybrzeżu Hiszpanii bądź krajów, w których poławiane są te skorupiaki (chociażby we Włoszech czy w Portugalii) oraz przyrządzanych tam, gdzie konieczny jest ich daleki transport. Największym sekretem jest świeżość i jakość składników oraz umiejętność ich odpowiedniego wykorzystania. W Hiszpanii za najodpowiedniejsze, w przypadku potrawy zwanej gambas a la plancha, są uznawane krewetki (Aristeus antennatus) określane mianem "czerwonych" gambas rojas oraz poławiane w Atlantyku na wybrzeżu andaluzyjskich prowincji Kadyks i Huelva "białe" gambas blancas. Kluczowy jest czas, w którym grillowane są te skorupiaki. Jeśli są świeżutkie należy je podsmażać na płaskiej patelni bardzo krótko by nie zabić ich wybornego smaku (wystarczy nawet minuta na grillowanie z obydwu stron). Należy również użyć do tego odpowiednio delikatnej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Poniżej przedstawiamy przepis na smażone na patelni krewetki.
Gambas a la plancha
Składniki:
- Średniej wielkości krewetki (mogą być krewetki tygrysie)
- Oliwa z oliwek extra virgen
- Sól morska gruboziarnista
- Cytryna
Wykonanie:
- Jeśli dysponujemy mrożonymi krewetkami rozmrażamy je odpowiednio długo, tak by pozbyć się z nich nadmiaru wody.
- Na szerokiej patelni z grubym i płaskim dnem rozkładamy dokładnie krewetki, posypujemy je szczyptą soli, rozlewamy obok niedużą ilość oliwy z oliwek (ok. 1 łyżka na 10 krewetek) i podgrzewamy patelnię.
- Smażymy je na dużym ogniu przez około 1 minutę (aż się lekko zarumienią), obracamy na drugi bok, ponownie posypujemy solą, dolewamy odrobinę oliwy i podsmażamy przez kolejną minutę.
- Podajemy na talerzu gorące, w towarzystwie ćwiartki cytryny oraz kawałków świeżej bagietki.
Pamiętajmy, że czas grillowania na patelni to kwestia wyczucia kucharza. Zależny jest od tego czy krewetki są świeże (bezpośrednio z morza), przechowywane w chłodni lub rozmrażane. Te ostatnie warto podsmażać nieco dłużej niż minutę z każdej ze stron.