Miejscowość Sepúlveda znajduje się w odległości niespełna 130 km z Madrytu i około 60 km od Segowii. Znana jest z wyjątkowej malowniczości oraz z restauracji serwujących najlepsze, soczyste i delikatne mięso z jagniąt mlecznych.
Casa Román to restauracja, której nie wolno przegapić będąc w Sepúlveda. Należy ona do stowarzyszenia gastronomicznego "Asociación de asadores de lechazo de Castilla y León", co gwarantuje najwyższą jakość pieczonej jagnięciny. To lokal, którego wnętrze jest urządzone w typowym kastylijskim stylu. Szczególnie ciekawie prezentuje się zaułek, w którym na ścianach wywieszone są rozmaite fotografie, pamiątki i obrazy dedykowane słynnemu toreadorowi urodzonemu w Sepúlveda. Okazuje się, że osoba ta to wuj właściciela restauracji.
Pozycją obowiązkową w restauracji Casa Román jest jagnięcina mleczna wypiekana w piecu drzewnym. To prawdziwy rarytas nad którym można się rozpłynąć (bardziej wrażliwy krytyk kulinarny mógłby uronić ze wzruszenia przynajmniej kilka łez). Podawana jest w formie ćwiartki jagnięcia, porcji rekomendowanej dla dwóch osób. Cena cordero lechal w restauracji Casa Román to 35,50 €, która jak na tej klasy danie nie jest zbyt wygórowana. W karcie znajdują się oczywiście także inne regionalne specjały, które warto jest skosztować: pieczone prosię mleczne, confit z kaczki, smażone chorizo lub morcilla, a na deser ponche segoviano.
Tak bajeczny posiłek jak pieczona jagnięcina wymaga towarzystwa dobrego wina. Restauracja posiada doskonałą selekcję win, szczególnie czerwonych z regionu Ribera del Duero. Warto więc skusić się na kieliszek Tinto Pesquera, Emilio Moro czy Pago de Carraovejas.
Podczas długich weekendów (hiszpańskie "puente") lub wakacji może być problem ze znalezieniem w restauracji wolnego stolika. Wówczas pozostaje nam zarezerwowanie go na konkretną godzinę i spacer uliczkami uroczej mieścinki Sepúlveda w celu zaostrzenia apetytu na pyszne lechazo...