Ensalada mixta czyli hiszpańska sałatka mieszana to wyjątkowo popularna w Hiszpanii potrawa wegetariańska. Zwykło się ją serwować w większości barów i restauracji w Hiszpanii jako pierwsze danie. Jednak taka ilość zdrowych i sycących warzyw skropionych oliwą w towarzystwie chrupiącej bagietki śmiało może wystarczyć za kompletny posiłek.
Podstawą tej hiszpańskiej sałatki są sałata, marchew, cebula, kukurydza, pomidory i tuńczyk. Przepis można urozmaicić dodatkami w postaci ćwiartek ugotowanego na twardo jajka, oliwek lub kaparów. W końcu to sałatka mieszana...
Składniki dla 4 osób:
- świeża sałata (najlepiej lodowa lub rzymska)
- 2 marchewki
- puszka słodkiej kukurydzy
- 2 cebulki (czerwone lub/i białe)
- puszka tuńczyka w kawałkach (w zalewie)
- 4 dojrzałe pomidory
Do podania:
- kawałki świeżej bagietki lub grzanki
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Wykonanie:
1. Marchew obieramy i trzemy na tarce.
2. Cebulę kroimy w cienkie plastry.
3. Tuńczyka odsączamy z zalewy i lekko rozdrabniamy.
4. Odsączamy kukurydzę z puszki.
5. Umytą sałatę rozdzieramy w palcach na małe kawałki.
6. Pomidory kroimy w plastry (1/8).
7. Przygotowane składniki rozkładamy na talerzach.
Podanie:
Sałatkę mieszaną podajemy w towarzystwie bagietki, oliwy z oliwek i przypraw. Skrapiamy oliwą i przyprawiamy solą i pieprzem według gustu.