Chorizo w cydrze to przepis na wyjątkowo prosty aperitif bądź przekąskę. Potrawa ta, jak większość dań z członem "a la sidra", pochodzi z północy Hiszpanii. Cydr, napój rywalizujący w tamtejszych barach z piwem oraz winem, jest również podstawowym składnikiem w kuchni asturyjskiej.
W Asturii, skąd pochodzi przepis na chorizo a la sidra, uważa się że do przygotowania potrawy powinno się używać cydru domowej roboty, niegazowanego. Sprawdziliśmy, że używając naszych lokalnych jabłkowych napitków (np. Cydr Lubelski) osiągniemy mocno zadowalający efekt w postaci pikantnego, a zarazem soczystego chorizo smakującego wybornie w towarzystwie chrupiącego chleba.
Kiełbaski chorizo w cydrze
Składniki:
Kiełbaski chorizo (nadaje się surowe lub miękkie chorizo, nie nadaje się chorizo mocno uwędzone)
Cydr (najlepiej z Asturii)
Świeże pieczywo
Wykonanie:
1) Kiełbaski chorizo kroimy w plasterki i wkładamy do garnka.
2) Zalewamy taką ilością cydru, aby przykrył chorizo. Gotujemy aż zmiękną (około 5 minut).
3) Podajemy ze świeżym pieczywem. Chorizo można polać sosem pozostałym po duszeniu chorizo