Bodega Tajinaste i wino Paisaje de las Islas

Teneryfa zwykle kojarzy się z okazją do wypoczynku w dowolnej porze roku. Ci, którzy już tam byli, z pewnością zapamiętali malowniczość wyspy. Jej górski krajobraz na przestrzeni tysiącleci kształtowały kolejne erupcje wulkanów. W pejzaż Teneryfy wpisuje się również wino: zwykle oryginalne, niekiedy bardzo atrakcyjne.

Wina z Teneryfy - producent Bodega Tajinaste Bodega Tajinaste to rodzinna winiarnia położona na obrzeżach popularnego wśród turystów kolonialnego miasta La Orotava na północy Teneryfy.  Winemakerem jest tam Agustín García Farráis. Pochodzi z rodziny trudniącej się winogrodnictwem od przynajmniej trzech pokoleń. Cztery lata poświęcił studiowaniu enologii w Requena (Hiszpania) i w Bordeaux (Francja). Ważnym etapem w jego zawodowym życiu była praca dla największego z hiszpańskich winnych holdingów - Bodegas Torres. Trzy lata temu "syn marnotrawny" powrócił na Teneryfę by tworzyć wina w miejscu z którego pochodzi.

Bodega Tajinaste przetwarza na wino około 200.000 kg winogron. Część owoców pochodzi z własnych winogradów, część jest skupowana od zaprzyjaźnionych winogrodników, z którymi często i tak łączą go więzy rodzinne. W winnicach do których nigdy nie dotarła filoksera prezentuje się pełen wachlarz endemicznych kanaryjskich szczepów białych (listán blanco, marmajuelo, albillo, malvasía, güal) i czerwonych (listán negro, tintilla, vijariego negro, baboso negro). Są to malutkie parcele, ściśnięte po sąsiedzku jedna obok drugiej, widok którego próżno szukać w kontynentalnej części Hiszpanii.

Zaleta winogradów należących do Tajinaste bierze się z ukształtowania terenu typowego dla całej Teneryfy. Przy niewielkiej powierzchni stanowiska znajdują się od praktycznie samego poziomu morza do wysokości 700 metrów. Winiarzowi daje to możliwość wykorzystania różnorodności terroir. W glebach dominuje glina oraz kamienie.

Agustín, jako ukształtowany na kontynencie winemaker, w produkcji win postawił na jakość. Winogrona z każdej mikro-parceli i każdej innej odmiany fermentują w osobnych kadziach o różnej pojemności. Pozwala mu to na wczesnym etapie eliminować wina z parceli, na których jakość winogron nie osiągnęła zadowalającego poziomu. Dopiero później ustalane są przez niego proporcje do kupażowania win.

Paisaje de las Islas - wino z Bodega Tajinaste, Teneryfa Podczas spotkania z Agustinem nie obyło się bez degustacji win, których z racji dysponowania winogronami wielu odmian bodega wytwarza aż 9 rodzajów, wszystkie w butikowych ilościach. W większości nie są to wina lekkie, aromatyczne lecz skromnie ekstraktywne, takie do jakich przyzwyczaja większość producentów z Wysp Kanaryjskich.

Tajinaste Blanco Seco 2014 (D.O. Valle de la Orotava) jest ciekawym kupażem kanaryjskiego szczepu listán blanco (90%) i albillo (10%). To szczodre, młode i rześkie wino, z owocowo-ziołowym aromatem zdominowanym przez nuty owoców tropikalnych (ananas, limonka) i kopru włoskiego. Mniej więcej trzecia część tego wina dojrzewała przez 2 miesiące w beczce, nadając mu nieco głębi w postaci nut słodkich przypraw. 

W trakcie degustacji spróbowałem także czerwonego wina Tajinaste Tinto Roble 2013. To kupaż z przewagą listán negro (90%) i dodatkiem tintilla (10%). Dosyć szorstkie taniny przykrywa dobrze jego mocarna budowa i pierwszoplanowy owoc. Wino, zanim trafiło do butelek, dojrzewało przez niecałe pół roku we francuskich i amerykańskich beczkach. Jest naładowane energią, krągłe, w nosie czuć czerwony owoc z zaznaczonymi nutami wanilii. Finiszuje z pikantnym posmakiem, zakończonym nutą czarnego pierzu i goździka.

Prawdziwym tuzem w kolekcji win Bodega Tajinaste jest wino Paisaje de las Islas. Okazuje się, że stanowi ono część winnego projektu wykraczającego poza granice Teneryfy. Agustín zaprosił swoich kolegów po fachu z innych wysp Archipelagu do stworzenia serii win będących esencją winiarstwa na każdej z nich. Powstały więc wina reprezentujące krajobraz (hiszp. paisaje) Lanzarote, La Palma, La Gomera...

Paisaje de las Islas 2013 (D.O. Islas Canarias) to kupaż malvasía aromatica (50%) i marmajuelo (50%). Wina te fermentowały oddzielnie w stalowych kadziach przez 10 dni. Zabutelkowanie Paisaje de las Islas poprzedził proces dojrzewania we francuskich beczkach z drugiego rocznika przez okres 5-6 miesięcy. Roztacza wokół bardzo bogaty aromat, w którym oprócz dominującego dojrzałego ananasa i cytrusowych zapachów można znaleźć szczodrą nutę włoskiego kopru, toffi oraz wanilii. W ustach intensywne, lekko gliceryczne, jedwabiste, o trwałym posmaku. Z pewnością nietuzinkowe, jedno z najlepszych białych win z Kanarów jakie zdarzyło mi się pić. Zapada mocno w pamięć, tak jak krajobraz Teneryfy. I co równie ważne, można je kupić w Polsce (także online) w sklepie El Catador.

Piotr Bartoszewicz