Wina różowe przez większość producentów z regionu DOCa Rioja zwykle traktowane są po macoszemu. W ich ofercie albo bywają zupełnie nieobecne, albo są jej drugoplanowym uzupełnieniem. Większość riochańskich rosé (hiszp. rosado) to wina stołowe, na które popyt ogranicza się przeważnie do krajowego rynku. Bardziej ciekawych, chociaż nie ma ich zbyt wiele, lepiej poszukać w innych hiszpańskich apelacjach.
Różowe wino Valenciso to poniekąd efekt uboczny produkcji bardzo cenionego na świecie, czerwonego Valenciso Reserva z DOCa Rioja. Powstaje na bazie tych samych winogron szepu tempranillo, ponieważ wytwarzane jest metodą sangrado (fr. saignée).
Valenciso Rosado 2015 to wino o mocnej ekspresji owocu i rześkości. Przyjemne i orzeźwiające, zwłaszcza podczas gorących dni. W kuchni powinno współgrać ze średnio dojrzałymi serami oraz wędlinami (dojrzałymi lub wędzonymi).
Valenciso Rosado 2015 (Rosé)
Kolor: Wino o żywej, średnio intensywnej czerwonej barwie w truskawkowo-wiśniowej tonacji. Czyste i błyszczące.
Nos: Świeży i bogaty. Mocne nuty czerwonych i leśnych owoców (malin, jeżyn) z orzeźwiającym wspomnieniem cytrusowych skórek (mandarynka).
Usta: Bardzo orzeźwiające, z odrobiną ciała i niezłą kwasowością. Owoc mocno obecny od początku do samego końca, w którym zaznacza się lekka nuta przypraw.
Cena wina w Hiszpanii - ?
Degustacja wina: 09/2016