Bardzo ciekawy, smakowity hiszpański blend sauvignon blanc (85%) i semillon (15%) z winiarni Castell d'Encus (D.O. Costers del Segre). Część tego wina fermentowała w nowych beczkach z dębu francuskiego. Poza tym, w procesie winifikacji producent stosuje jego dojrzewanie nad osadem z drożdży przez okres 12 miesięcy.
Taleia jest winem krągłym, pełnym ciała i soczystym, a przy tym zaskakująco sprężystym. Ma złożony bukiet utrzymany w owocowo-ziołowych rejestrach. Nic, tylko delektować się i poznawać je z każdym kolejnym łykiem.
Taleia 2015
Kolor: Błyszczące, bladożółte, bardzo jasne.
Nos: Bogate aromaty dojrzałych owoców tropikalnych (mango) i pestkowych (brzoskwinia). W tle pojawiają się nuty wanilii, ziół oraz skalne.
Usta: Krągłe, z wyraźną strukturą, harmonijne, ładnie domknięte owocowym kwasem. Imponująca długość pozwala cieszyć się szczodrością bukietu.
Cena wina w Hiszpanii - ok. 20 €
Degustacja wina: 03/2017