Główny problem kupującym stwarza w takim przypadku dobór wina odpowiadającego indywidualnym gustom. Bariera językowa pojawiająca się podczas czytania etykiet oraz słaba znajomość specyfiki hiszpańskich win poniekąd uniemożliwiają trafny wybór. Niestety, wielu osobom niewiele mówią terminy "crianza", "vino de mesa", "vino de licor", nie mówiąc już o znajomości różnorodnych, częstokroć endemicznych szczepów winorośli, na bazie których winogron są wyprodukowane. Obecnie, w większości przypadków zasłużenie sprzedaje się ich w Polsce bardzo wiele. Rocznik wina czy producent w danej apelacji jest również bardzo istotny. Informacja o sposobie winifikacji tylko sporadycznie trafia na rewers etykiety.
Najprostszy podział win hiszpańskich obejmuje ich kolor: czerwone - tinto, białe - blanco lub różowe - rosado.
Mogą być one rzecz jasna musujące (espumoso), ale tutaj trzeba wyróżnić tzw. cava, które może być wytwarzane na bazie fermentacji winogron wybranych odmian winorośli i tylko w konkretnej apelacji o tejże nazwie. Istnieje też szereg win wzmacnianych innym alkoholem vinos de licor (wina likierowe), wzmocnionych dzięki odpowiednim procesom (np. techniką criaderas y soleras) przy zachowaniu fermentacji wyłącznie winogron - generoso lub poddawanych różnorodnym, niestandardowym procesom fermentacji lub dojrzewania w dębowych beczkach. Są one zwykle powiązane z konkretnymi apelacjami i noszą rozmaite nazwy np. fino, oloroso, cream, trasañejo, pálido, amontillado, palo cortado, lágrima, de aguja. Aby wiedzieć co konkretnie oznaczają trzeba niestety być prawdziwym znawcą hiszpańskiego winiarstwa (lub zapoznać się dokładniej z materiałami prezentowanymi na naszym portalu). Pomożemy więc Państwu zorientować się w typach win hiszpańskich, tak aby podczas ich zakupu trafiały jak najlepiej w Wasze gusta.