Różowe wino producenta Bodegues Ribas z Majorki. Zaskakujący kupaż zrobiony wyłącznie z endemicznych szczepów manto negro (60%), callet (20%) i bardzo rzadko spotykanej nawet na tej hiszpańskiej wyspie odmiany gargollasa (20%). W kieliszku błyszcząca, różowo-łososiowa barwa rodem z kolorystyki iPhone'a. Pachnie czerwonym owocem z wyraźnymi nutami truskawek i niuansem cytrusów. W smaku również owocowe, wyjątkowo świeże, z ładnie poprowadzoną kwasowością.
Ribas Rosat w gastronomii sprawdzi się jako dodatek do wielu dań z ryżem, makaronów, oraz tłustszych ryb (wędzony łosoś).
Ribas Rosat 2016
Kolor: Bladoróżowa barwa w miedziano-łososiowej tonacji, błyszczące.
Nos: Bogaty, średnio intensywny, świeży. Wśród aromatów czerwonych owoców dominuje truskawka, porzeczka. W tle dobrze zaznaczone nuty cytrusów (grejpfrut).
Usta: Średnia budowa. Soczyste i gładkie. Mocno podkreślony czerwony owoc (truskawka) ładnie niesiony przez ożywczą kwasowość. Średnio długie, zachęcające.
Cena wina w Hiszpanii - ok. 11 €
Degustacja wina: 05/2017