Czerwone wino z winiarni Bodegues Ribas na Majorce. Wytwarzane na bazie gron endemicznego na wyspie szczepu mantonegro (60%) oraz odmian międzynarodowych: cabernet sauvignon, merlot i syrah. Dojrzewało przez 12 miesięcy w 2-3 letnich beczkach (75% francuskich, 25% amerykańskich).
Ribas 2014 to zgrabne, niuskulowe wino, ze wspaniałą prezencją w każdej fazie degustacji. Urzeka piękną wiśniową barwą. Dalej mamy głębię owocowego aromatu zza którego przebijają się subtelnie nuty przypraw z reminescencją polnego kamienia. W ustach zaznacza swoją zwiewną budowę, soczystość, lekką kwasowość oraz zaznaczone miękkie taniny.
Czerwone wino przemawiające niebywałą lekkością oraz owocowością posuniętą niemal do ekstremum. Wspomnienie Majorki, któremu trudno się oprzeć. W kuchni idealne do delikatnie wypieczonych mięs, warzyw oraz średnio dojrzałych serów.
Ribas Negre 2014
Kolor: Wiśniowa czerwień. Błyszczące.
Nos: Głęboki, intensywny aromat świeżych i dojrzałych czerwonych owoców (wiśnia, malina). W dalekim drugim planie wyczuwalne aromaty przypraw (wanilia, pieprz) i mineralne.
Usta: Przyjemnie lekkie, z ciałem szczupłym ale nie wątłym. Harmonijne, soczyste, emanujące prawie konfiturowym lecz zdecydowanie nie słodkim czerwonym owocem. Garbniki prawie niewyczuwalne ale obecne. Kwasu mało, finał średniej długości, ale świeżość zachęca do kolejnego łyka.
Cena wina w Hiszpanii - ok. 12 €
Degustacja wina: 05/2017