Selección de Añada to seria win ze szczepu albariño wytwarzanych w winiarni Pazo Señorans. Wyjątkowa ze względu na podejście do metod winifikacji, które odbiegają daleko od producenckiego mainstreamu w apelacji D.O. Rías Baixas. Nie jest to wino, którego zaletą ma być wyłącznie lekkość, świeżość i piękny, owocowo-kwiatowy bukiet. Okazuje się, że jego bardzo długie dojrzewanie nad osadem (przez niemalże 3 pełne lata) wcale nie pozbawia go tych cech. Pazo Señorans Selección de Añada zyskuje przy tym rzadko spotykaną wśód białych, hiszpańskich win głębię bukietu i wspaniałą, kremową budowę. Powstaje z winogron zbieranych z pojedynczej parceli "Los Bancales", z granitowo-piaszczystymi podłożami oraz nasadzeniami winorośli sprzed przeszło 40 lat. Nie jest to albariño, które powinno się wypić do dwóch lat po opuszczeniu przez nie winiarni. Niczym klasyczne białe Riojy jest winem rozwijającym swój potencjał wraz z dalszym leżakowaniem w butelce.
Pazo Señorans Selección de Añada 2008
Kolor: Żółto-słomiany z zielonkawymi refleksami, błyszczący, klarowny.
Nos: Głęboki, średnio intensywny, z niespotykaną w odmianowych albariño różnorodnością aromatu. Wyraźne nuty zielonych jabłek, brzoskwiń, maślanych ciastek, ziół i kamienia. Wszystko to w idealnej harmonii.
Usta: Na podniebieniu aksamitne, prawie oleiste. Dobra kwasowość i wspaniały, bardzo długi, mineralny finał.
Pazo Señorans Selección de Añada to albariño na specjalną okazję. Rześkie niczym roczne wino, finezyjne jak chardonnay z Chablis Premier Cru. Połączyć je można z szerokim wachlarzem białych mięs i ryb, jednak aż prosi się o smakowanie w towarzystwie owoców morza, małż i skorupiaków.
Cena wina w Hiszpanii - ok. 30 €
Degustacja wina: 09/2016