Producent odmianowego verdejo Naia z D.O. Rueda tłumaczy, że wino to wytwarzane jest z myślą o ukazaniu charakterystyki tego szczepu w najczystszej formie. Winogrona pochodzą z prawie 50-letnich winorośli nasadzonych na najbardziej typowych w regionie, gliniasto-wapiennych podłożach. Wino dojrzewało nad osadem z drożdży przez 4 miesiące (85% w zbiornikach ze stali nierdzewnej, 15% w kadziach z dębu francuskiego).
Naia 2015
Kolor: Bladożółty, błyszczący.
Nos: Bardzo świeży, złożony i przyjemny. Na aromat składają się nuty cytrusów i owoców pestkowych (mango, dojrzała brzoskwinia, limonka) oraz kopru włoskiego.
Usta: Na podniebieniu jedwabiste, bardzo owocowe i mineralne. Finał długi z lekko kwaskowym, orzeźwiającym posmakiem.
Wino Naia 2015 to bardzo ekspresyjne, młode verdejo. Tryska owocowością i świeżością, prezentując przy tym świetną równowagę struktury, kwasowości i alkoholu. Jedno z najlepszych hiszpańskich win do pieczonej lub grillowanej morskiej ryby (np. dorada, okoń morski, dorsz). Sprawdzi się także jako dodatek do dań z delikatnym białym mięsem oraz ryżem.
Cena wina (Festus): 59 zł (rocznik 2014)
Degustacja wina: 03/2016